eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) belső szavazásán a párt elnökének megválasztott Friedrich Merz a párt berlini székházában tartott sajtótájékoztatón 2021. december 17-én.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Filip Singer

A megújulás útjára lépett a német CDU

Ismét hatalomra tör Németország egyik nagy hagyományokkal rendelkező pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU).

A konzervatív párt szövetségesével a bajor CSU-val legutóbb négy kormányzati cikluson keresztül volt hatalmon. A tavaly szeptemberi választások nyomán azonban a szociáldemokrata párt alakíthatott kormányt. Az 1945 júniusában alapított párt új vezetője, Friedrich Merz a CDU korszerűsítését tűzte zászlajára. Hannoverben most véget ért kongresszusán a küldöttek ennek érdekében tették meg az első lépéseket.

Az ARD közszolgálati televízió szerint a többi között határozatot hoztak a "női kvóta", azaz a nők arányának növeléséről mind az elnökségben, mind a tartományi szervezetekben, és megerősítették elkötelezettségüket a CDU alapvető értékei mellett.

Az ellenzéki párt úgy ítélte meg, hogy szinte mindent jobban csinálna, mint a hatalmon lévő, három pártból álló kormánykoalíció.

Friedrich Merz, aki pártjával ellentétben a felmérések szerint nem örvend túlzott népszerűségnek, mindenekelőtt a kormánykoalíció válságmenedzselését bírálta.

"Éppen egy olyan időszakban, amikor határozott irányvonalra és cselekvésre lenne szükség,

az ország minden idők egyik leggyengébb kormánya miatt szenved"

– fogalmazott a pártelnök. Ennek ellenére pártja kész együttműködni a szövetségi kormánnyal ezekben a nehéz hetekben és hónapokban – hangsúlyozta.

A kongresszuson a párt ismertette az emberek terheit csökkenteni hivatott programját, amely megítélése szerint jóval messzehatóbb, mint a kormányé. A program része, hogy az alacsony jövedelműek 1000 eurós támogatásban részesülnének a megnövekedett energia-, illetve megélhetési árak ellensúlyozása érdekében.

A CDU megerősítette azt a követelését is, hogy a biztonságos energiaellátás érdekében szükség van a bezárásra ítélt atomerőművek működésének meghosszabbítására.

A kongresszuson a küldöttek elfogadták a párt új alapszabályzatát, megerősítve elkötelezettségét a korábbi gyökerekre. Eszerint a CDU egyszerre keresztényszociális, liberális és konzervatív párt.

A női kvótát illetően a CDU-t a múltban több bírálat érte. Több küldött is sérelmezte, hogy változatlanul kevés a nő a vezető pozíciókban. A kongresszuson határozat született arról, hogy

a nők arányát a vezető szervekben 2025-ig fokozatosan 50 százalékosra növelik.

A CDU-nak eddig két női elnöke volt. A korábbi kancellár, Angela Merkel 2000 áprilisától 2018 decemberéig állt a párt élén. Őt Annegret Kramp-Karrenbauer váltotta, aki 2021 januárjában Merz elődjének, Armin Laschetnek adta át a stafétabotot.

A kongresszuson programot fogadtak el a közszolgálati média reformjára. Ennek részeként a CDU bizottságot kíván létrehozni a megfelelő javaslatok kidolgozására.

A közszolgálati média nem népnevelő intézmény, hanem államilag meghatározott információs megbízatása van. Ennek kertében elvárható, hogy a német nyelv, Goethe és Schiller, Kant és Hegel nyelvének használatakor az általánosan elismert szabályokhoz tartja magát – fogalmazott Merz pártelnök.

Üdvözölte a kongresszust a testvérpárt, a bajor CSU vezetője, Markus Söder.

"Tudom, 2021 nem épp a legjobb évünk volt. Sok hibát követtünk el, természetesen én magam is. De tanultunk mindebből" – fogalmazott a pártelnök.

A német belpolitikai helyzetről szóló Aréna-felvétel megtekinthető itt:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×