eur:
393.26
usd:
367.68
bux:
66220.05
2024. április 25. csütörtök Márk
Erdőtűz füstje gomolyog szélturbinák között, a kelet-németországi Falkenberg környékén 2022. július 26-án.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Jan Woitas

2023-as előrejelzés: drasztikus és példátlan visszaesés jön Németországban

A magas energiaárak miatt a vásárlóerő történelmi visszaesésével számolnak német gazdasági szakértők. Legfrissebb elemzésük szerint jövőre recesszió és rekord méretű infláció várható. A háztartásokat a jólét jelentős csökkenése fenyegeti.

A kieli székhelyű Világgazdasági Kutatóintézet (IfW) elemzése szerint a bruttó hazai termék (GDP) 2023-ban előreláthatólag 0,7 százalékkal esik vissza. Az intézet ezzel drasztikusan, 4 százalékkal csökkentette korábbi előrejelzését. Júniusban az IfW még azzal számolt, hogy jövőre 3,3 százalékos növekedés várható.

Erre az évre a kieli kutatók még 1,4 százalékos növekedéssel számolnak, ami ugyanakkor 0,7 százalékponttal kevesebb, mint amit a nyári prognózisban jeleztek.

Az inflációs ráta 2023-ban a közszolgálati média által ismertetett előrejelzés szerint 8,7 százalékkal rekordot dönt. Ebben az évben az intézet kereken 8 százalékos drágulással számol.

A szakértők szerint csak 2024-ben várható az energiaárak csökkenése, illetve ebből fakadóan az infláció mérséklődése. Ez utóbbival kapcsolatban 3,1 százalékot jeleztek előre.

A fogyasztás azonban jóval hosszabb ideig csökken – vélekednek a szakértők, akik szerint az áram és a gáz árának emelkedése a háztartások vásárlóerejének jelentős visszaeséséhez vezethet. A szakértők abból indulnak ki, hogy ez

a visszaesés a jövő évben 4,1 százalékos lesz, azaz olyan méretű, amelyhez hasonló még soha nem volt az újraegyesült Németország történetében.

Mindennek következményeként a magánfogyasztás a jövő évben jelentősen csökken.

"Németország szegényebb lesz" – összegezte az előrejelzéseket Stefan Kooths, az IfW alelnöke, aki szerint a magas energiaimport-árak miatt "konjunkturális lavina" sújtja az országot.

Az energiaválság teljes mértékben keresztülhúzta a koronavírus-járvány után remélt erős növekedéshez fűzött várakozásokat – tette hozzá.

Kooths szerint a drága energiaimport azt jelenti, hogy Németország megtermelt jövedelmének jóval nagyobb részét lesz kénytelen külföldre utalni, mint eddig. Az ország ezáltal szegényebb lesz – fogalmazott az alelnök, aki szerint a különböző tehercsökkentési intézkedésekkel az állam hozzájárulhat a terhek elosztásához, "a világon változtatni azonban nem tud".

A szakértők szerint a recesszió érezteti hatását a munkaerőpiacon is. A szakemberhiány miatt azonban ez a hatás viszonylag csekélyebb lesz. A munkanélküliségi ráta az idei 5,3 százalékról jövőre 5,6 százalékra emelkedhet.

Nyitóképünkön erdőtűz füstje gomolyog szélturbinák között, a kelet-németországi Falkenberg környékén 2022. július 26-án.

A gazdasági helyzetről szóló Aréna-interjút itt hallgathatja meg:

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

2024 első negyedévében a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 5 103 595 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3 522 155 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 581 440 négyzetméter - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből. 2024 első negyedévében nem történt új ingatlan átadása a fővárosban, a regionális piacokon pedig mindössze egy épület átadását rögzítették Debrecenben, ami 5650 négyzetmétert tett ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×