eur:
394.33
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Maxar Technologies műholdfevétele a Zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai terület Oroszország által elfoglalt részén, Enerhodarban 2022. augusztus 19-én. Enerhodart rendszeresen érik tüzérségi támadások, amelyekkel az orosz és az ukrán fél egymást vádolja.
Nyitókép: MTI/EPA/Maxar Technologies

NAÜ-jelentés: Tarthatatlan a helyzet a zaporizzsjai atomerőműben

Tarthatatlan a helyzet a zaporizzsjai atomerőműven - állapította meg jelentésében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), amely felsorolja az orosz kézen lévő dél-ukrajnai atomerőműben tapasztalt hiányosságokat.

Az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény (NPT) betartásán őrködő szervezete a múlt heti helyszíni látogatása után kiadott egy ötvenkét oldalas ajánlást, amelyben hét azonnali intézkedést sürget egy esetleges szerencsétlenség elhárítására Európa legnagyobb atomerőművében.

A NAÜ egyebek mellett "atombiztonsági és biztonságvédelmi övezet" létrehozását szorgalmazza a létesítmény körül, miután egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy katasztrófa következhet be az országban, ahol 1986-ban a csernobili atomerőműben a békés célú globális atomipar eddigi legsúlyosabb balesete történt.

A jelentés megállapítja, hogy az "orosz megszállás alatt lévő atomerőművet működtető ukrán személyzet folyamatosan nagy stressz alatt dolgozik, mindenekelőtt a korlátozott létszám miatt. Ez tarthatatlan, és az atombiztonsággal kapcsolatos súlyos emberi hibákhoz vezethet". A NAÜ a megfelelő munkakörülmények helyreállítását szorgalmazza az erőműben dolgozók számára.

A NAÜ szerint az egyetlen üzemben lévő reaktor "az erőmű számára szükséges biztonsági és egyéb feladatok ellátására termel áramot". Az erőmű viszont rendszerint külső hálózatról kap áramot a reaktorhoz szükséges kulcsfontosságú hűtőrendszer működtetéséhez, és a NAÜ ajánlja a külső áramszolgáltatás újbóli biztosítását.

Ezt támasztja alá Mycle Schneider kanadai független atomenergia-szakértő véleménye. Szerinte is az erőmű feltehetően "sziget" üzemben működik, illetve csak a saját szükségletei ellátásához termel áramot, ami nagyon megbízhatatlan.

Az ENSZ-szervezet szorgalmazza, hogy valamennyi érintett fél vegyen részt az erőmű folyamatos biztonságának fenntartásában, hogy az erőműben tartsanak rendszeresen vészhelyzeti gyakorlatokat, és javítsák a kommunikációt.

A NAÜ küldöttségét vezető főigazgató, Rafael Grossi a tervek szerint kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsát tájékoztatja a tapasztalataikról.

Kedden is folytatódott a tüzérségi támadás a zaporizzsjai atomerőmű körül, egy nappal azután, hogy a létesítményt ismét lekapcsolták az ukrajnai elektromos hálózatról.

Oroszország az ukrán hadsereget vádolja az erőmű közelében fekvő Enerhodar város elleni tüzérségi támadással, míg az ukrán fél szerint az orosz erők támadták a város a Dnyeper túloldalán fekvő Nikopolból.

A világ vezetői az orosz erők által az ukrajnai invázió kezdete után, márciusban megszállt erőmű demilitarizálását sürgetik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×