eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Ételfutár kézbesíti a rendelést egy kordonnal elkerített tömb lakójának Sanghajban 2022. március 31-én. A hatóságok Sanghajt március 28-tól két szakaszban lezárták, és felfüggesztették a tömegközlekedést a koronavírus-fertőzöttek kiszűrése érdekében, miután az esetek száma a járvány kezdete óta a legmagasabbra emelkedett a kínai nagyvárosban. Az ötnapos lezárás idejére az érintett területeken élők nem hagyhatják el otthonukat, a szükséges használati cikkeket és élelmiszereket pedig kizárólag házhoz szállítás útján szerezhetik be.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Plavevski

Kína nem tud leállni a lezárásokkal: most egy 21 milliós városon a sor

Csengtu lakosainak csütörtök estétől kell otthon maradniuk: az egyik ok a koronavírus-intézkedéseken kívül a Kommunista Párt közelgő gyűlése.

Szecsuán tartomány fővárosában csütörtök este hattól kezdve csak kötelező koronavírus-tesztelésre hagyhatják el otthonukat a helyiek: a tesztelés vasárnapig zajlik. A háztartások naponta egy alkalommal küldhetnek egy embert élelmiszert vásárolni, de neki is negatív teszttel kell rendelkeznie. Ha valakinek sürgős segítségre van szüksége, például orvoshoz kellene mennie, bizottságtól kell erre engedélyt kérnie - írja a CNN.

A boltokat bezárják a városban: csak az élelmiszerüzletek patikák és kórházak maradhatnak nyitva a lezárás ideje alatt. Az éttermek csak házhoz szállításra adhatnak el ételt. Ez Kína legnagyobb lezárása azóta, hogy a 25 milliós Sanghaj júniusban két hónapnyi lezárást követően felszabadult. Ott március végén esetek ezreit fedezték fel - Csengtuban szerdán 156 megbetegedést jelentettek, amivel egy hét alatt már 700 új esetet fedeztek fel.

Több város is karanténban van

Kína a világ egyik utolsó olyan helye, amely még tartja magát a zéró Covid elvéhez: digitális járványmegfigyelés mellett

teljes városok lakosságát tesztelik le, szigorúan veszik a karantént és lezárják a fertőzött területeket.

Az igencsak fertőző omikron variáns terjedése azonban nagyban megnehezíti számukra helyzetet - az elmúlt tíz napban Kína mind a 31 provinciájában regisztráltak friss megbetegedéseket.

Sencsenben a világ legnagyobb elektronikai piacát zárták be, több kerületet lezártak, illetve 24 metrómegállót és buszmegállók százait iktatták ki a tömegközlekedésből. Az északi kikötővárosban, Dalianban csütörtökön zárlatot rendeltek el, amely vasárnapig tart és mintegy 3 millió lakost érint. Az észak-kínai Hopej tartomány fővárosában, Sihsziacsuangban a hatóságok a hétvégére felfüggesztették a tömegközlekedést, miután tömeges tesztek során 30 fertőzést találtak. Négy kerületben több mint 3 millió lakosnak rendelték el, hogy szerda délutánig otthonról dolgozzon. Nyugat-Kínában Hszining, Csinghaj tartomány 2,5 milliós fővárosa hétfőtől csütörtökig karanténba került, a tömegközlekedés nem működik.

A sok lezárás megbénította a gazdasági növekedést. Júliusban a fiatalok munkanélkülisége rekordot döntött Kínában:

minden ötödik fiatal munkanélküli.

A lakosság kezdetben a zéró Covid mellé állt, de ez mára megváltozott, olyan mértékben szól bele a mindennapokba ez a hozzáállás a vírushoz, az ország vezetése azonban ragaszkodik hozzá. Állításuk szerint ezzel életeket mentenek meg: azzal érvelnek a vidéki idős lakosság körében alacsony az átoltottság és az egészségügyi ellátások nehéz elérhetősége is azt diktálja, hogy ne adják fel a zéró Covidot.

A kongresszus fontos, kell előtte a nyugalom

A helyi hatóságok országszerte óriási nyomás alatt állnak, hogy a járvány terjedését meg tudják akasztani alig néhány héttel a Kommunista Párt kulcsfontosságú ülése előtt. A társadalmi stabilitás fenntartása mindig prioritás a fontos politikai események előtt.

Az október 16-án kezdődő 20. pártkongresszuson a várakozások szerint Hszi Csin-ping kínai vezető újabb öt évre meghosszabbítja hatalmát.

A kínaiak egy része reméli, hogy a kongresszus után enyhítenek a korlátozásokon, de ezt biztosra senki sem veheti. A Csengtu egész városára kiterjedő lezárásáról szóló híreket napok óta tartó találgatások előzték meg, amelyek szerint a hatóságok fontolgatják a lépést. A WeChaten már napok óta terjedt a hír, hogy ez várható, ami miatt sokan pánikvásárlásba kezdtek.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×