eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Stack of money coin with trading graph for finance investor. Cryptocurrency digital economy.  Financial investment background concept. 3d rendering
Nyitókép: KanawatTH/Getty Images

Cseh bejelentés: a friss uniós pénzek fordíthatók az energiaválság megoldására is

Erről Ivan Bartos cseh regionális fejlesztési miniszter beszélt a tagállami kohéziós tárcák vezetőinek tanácskozása után.

A szegényebb régiók támogatására szánt európai alapok pénzeit a EU-tagországok az energetikai válság következményeinek felszámolására is felhasználhatják - jelentette ki Ivan Bartos cseh kormányfőhelyettes, regionális fejlesztési miniszter az EU-tagországok kohézióért felelős minisztereinek tanácskozása után pénteken, Prágában.

"Az Európai Unió és az uniós alapok általában hozzájárulhatnak a jelenlegi energetikai válság megoldásához. Lényegében ez már most is folyik" - mondta Ivan Bartos újságíróknak a sajtótájékoztatón. Konkrét példaként az építkezések szigetelésének javítását és az épületek fűtési projektjeit említette.

A szakminiszterek a pénteki informális találkozón elsősorban a jövővel foglalkoztak, hogy milyen irányba fejlődjön a szervezet kohéziós politikája - fejtette ki Bartos. Az uniós pénzek felhasználásának további példájaként azoknak a projekteknek a befejezését említette, amelyek a magas infláció miatt kerültek bajba.

Kiemelt figyelmet szenteltek a miniszterek a váratlan és előreláthatatlan események, például a természeti katasztrófák, járványok vagy háborúk következményeinek felszámolásakor szükséges együttműködésnek. Ezzel összefüggésben került szóba az ukrajnai háború következményeinek felszámolása is.

"A kohéziós alapok pénzeinek elosztásakor nagyobb rugalmasságra és gyorsabb ügyintézésre van szükség. Ebben egyetértés volt" - szögezte le a cseh politikus.

A tárgyalásokon részt vett Elisa Ferreira, az Európai Bizottság kohézióért és reformokért felelős főbiztosa, az Európai Parlament és néhány más uniós intézmény képviselői is.

Az EU-tagországok kohézióért felelős minisztereinek tanácskozását azért tartották Prágában, mert ebben a fél évben Csehország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét. A hét első felében a cseh fővárosban tárgyaltak az uniós tagországok védelmi és külügyminiszterei is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×