eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Belgorod megye területéről kilőtt orosz rakéták fénye az éjjeli égbolton a kelet-ukrajnai Harkiv nagyváros felett 2022. augusztus 20-ra virradóan.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Belikov

Resperger István: az ukránok előretörhetnek, de a földrajz nem fog hazudni

Ukrajna megkezdte az ellentámadást az orosz csapatok ellen az ország déli részén. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője szerint biztosan lesznek ukrán sikerek, de erőik legfeljebb Herszon városáig juthatnak.

Az arcvonal meglehetősen kiegyensúlyozott a térségben, jelentős kimozdulások nem történtek. Egyrészt lépésről lépésre zajlik az orosz offenzíva Donyeckben, másrészt az ország déli részében, Herszon irányába ellentámadásokat, harcászati betöréseket indítottak az ukránok, mely során több települést is elfoglaltak – ismertette Resperger István.

Mint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője megjegyezte, ezek kisebb egységek, egy harckocsi-zászlóaljról és két gépesített lövészzászlóaljról van szó, amelyek 6-800 fős személyzettel és 30-40 harcjárművel rendelkeznek. Mindeközben orosz részről is volt előrehaladás, Mikolajiv–Herszon irányában foglaltak el területeket. Ukrán részről folyamatosak a rajtaütések az orosz csapatokon az amerikai gyártmányú HIMARS rakéta-sorozatvetőkkel, illetve megpróbálják a Herszonon túli északi területeken az offenzív erőket elszigetelni – vázolta röviden a helyzetet a szakértő.

Volodimir Zelenszkij korábban úgy fogalmazott, Harkiv megyét, Luhanszkot, Donyecket, Zaporizzsját, Herszont és a Krímet is vissza fogják venni. Resperger István az ukrán elnök ambiciózus tervét illetően arra figyelmeztetett, hogy a hírszerzési jelentések szerint erre az oroszok is készülnek, és közel 8-15 ezer embernyi erőt mozgósítanak a térségbe. Az NKE tanára szerint várhatóan lesznek kisebb ukrán sikerek: visszafoglalhatnak kisebb településeket, és sikeresen rajtaüthetnek az orosz erők földi logisztikai (összeköttetési) vonalain, de

„a földrajz nem fog hazudni”, maximum Herszonig juthatnak,

ahol a Dnyeper folyó állhatja az útjukat, ha az oroszok kivonják az erőiket. Ha viszont az erősítés megérkezik, akkor az ukránok lesznek gondban – magyarázta a szakértő, aki amúgy kiegyenlített frontvonalra számít, kisebb ellenlökésekkel mindkét fél részéről.

Resperger István arra is kitért, hogy a megszállt területeken az oroszok azon dolgoznak, hogy a helyi adminisztrációt és a közigazgatást a maguk irányába fordítsák az oktatással, a nyugdíjrendszerrel, a televíziós adásokkal és a rubel bevezetésével; magyarán oroszosítás zajlik, amire az ukránok a különleges erők bevetésével, partizánakciókkal és robbantásokkal válaszolnak, ami egy nagyon elhúzódó konfliktust vetít előre, mint Izrael és Palesztina között – vélekedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×