eur:
389.66
usd:
362
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Napraforgók Szigetmonostor közelében 2020. július 5-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Már a napraforgót is lopják az oroszok Ukrajnában

A BBC számolt be arról, hogy a megszállt ukrajnai területeken az oroszok ellopják, vagy a normális ár töredékért „felvásárolják” a napraforgó termést.

Az agroinform.hu idézi a brit média cég ukrajnai tudósítását, amelyből kiderül, hogyan fosztogatják a terményeket az oroszok.

Az ukrán gazdáktól vagy erőszakkal veszik el a betakarított termést, vagy arra kényszerítik őket, hogy piaci ár ötödéért-hatodáért eladják nekik.

A netes agrárlap megírja, hogy a háború előtt Ukrajna és Oroszország volt a világ legnagyobb olajos mag termelője. Most viszont a megszállt területekről az oroszok elrabolják az ukrán gazdák termését és Oroszországba viszik. Így könnyen lehet, hogy az onnan származó étolaj egy része, Ukrajnából lopott napraforgóból készült – írja az agroinform.hu.

A fosztogatásban a megszálló katonákat az orosz fuvarozó cégek segítik, akik nemcsak elszállítják, hanem sokszor még értékesítik is a lopott terményeket.

A BBC arról is beszámol: akad olyan ukrán gazda, akinek több, mint egy milliárd forintos kárt okoztak az oroszok, részben a terményei eltulajdonításával, részben azzal, hogy elvitték a gépeit.

A megszállt, dél-ukrajnai, Herszon régióban, a helyi gazdaszövetség vezetője, Olekszandr Hordienko pedig azt nyilatkozta: "A gazdák azért adják el a vetőmagot, mert pénzre van szükségük, hogy üzemanyagot és műtrágyát vásároljanak. De ha az oroszok továbbra is ilyen árat kínálnak, akkor nincs értelme egyáltalán elkezdeni a következő vetési szezont" – olvashatjuk az agroinform.hu cikkében.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×