eur:
394.36
usd:
369.21
bux:
65547.56
2024. április 23. kedd Béla
Vaziani, 2017. augusztus 9.Amerikai katonák a Nemes Partner 2017 fedőnevű, a NATO-val közös hadgyakorlaton a grúz főváros, Tbiliszi közelében fekvő Vaziani támaszpontjának gyakorlóterén 2017. augusztus 9-én. A manőverekben georgiai, amerikai, brit, német, török, szlovén, örmény és ukrán katonák vesznek részt. (MTI/EPA/Zurab Kurcikidze)
Nyitókép: Zurab Kurcikidze

Óriási amerikai–dél-koreai hadgyakorlat kezdődött

Az elmúlt évek legnagyobb közös hadgyakorlatát kezdte meg a két ország.

A szeptember 1-jéig tartó, "Ulcsi Szabadságpajzs" névre keresztelt művelettel párhuzamosan, Dél-Korea külön, négynapos, polgári védelmi gyakorlatot is tart.

A katonai és a civil gyakorlatok célja az ország védelmi képességének megerősítése és felkészítése a változó hadviselési módokra, a többi között a kiberfenyegetések elhárítására.

"A Koreai-félsziget békéjének megőrzése légmentesen záró biztonsági architektúránkra épül"

- jelentette ki a kormányülésen Jun Jok Szol dél-koreai elnök.

Észak-Korea korábban rendszeresen elítélte a közös, dél-koreai-amerikai gyakorlatokat, és azt állította, hogy a két ország invázióra készül a kommunista diktatúra ellen. Legutóbb 2017-ben tartottak hasonló méretű közös hadgyakorlatot, majd a műveletek léptékét visszafogták a koronavírus-járvány miatt, s emellett Jun elődje, Mun Dzse In elnök békülékenyebb hangot ütött meg Phenjannal, mert szerette volna újraindítani a megrekedt tárgyalásokat.

Jun ezzel szemben az elrettentést szeretné megerősíteni, és ismét rendszeressé tenné a nagyszabású közös gyakorlatokat.

A két ország az előző héten kezdte meg a gyakorlat előkészítését, amire Észak-Korea két ballisztikus rakéta kilövésével reagált. Szöuli illetékesek szerint Phenjan újabb, immár hetedik kísérleti atomrobbantására is készül. Jun gazdasági segítséget ígért Észak-Koreának, ha Phenjan megválik atomfegyvereitől, de a diktatúra visszautasította a javaslatot.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×