eur:
388.5
usd:
360.77
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pexels.com

Messenger-üzenetből is lehet bizonyíték: ki kellett adni a beszélgetést

A nebraskai rendőrség egy anya és lánya beszélgetését kapta meg, melyben abortuszról váltottak üzenetet.

Az ügyben még az abortusztörvény szigorítása előtt indult eljárás: ez azon kevés ismert eset egyike, melyben bírósági végzés hatására a Facebooknak Messenger-beszélgetéseket kellett átadnia a hatóságoknak. Egyben arra is példa, mi történhet az abortuszaktivisták szerint a terhességmegszakítás korlátozását követően Amerikában.

A vád szerint a 41 éves Jessica Burgess akkor 17 éves Celeste nevű lányának adott abortusztablettát, majd segített neki eltemetni halott magzatát. A két nő ártatlannak vallotta magát, ügyvédjeik nem kommentálták az esete – írja az NBC Newst.

A nyomozás azt követően indult el, hogy egy magát Celeste barátnőjeként megjelölő nő azt állította, látta őt áprilisba bevenni az első abortusztablettát. Az akkori helyi szabályozások szerint 20 hetes terhességi korig szakítható meg a terhesség, Celeste Burgess azonban

23 hetesen vetélt el abortusztabletta bevételét követően a vád szerint.

Az ügyben nyomozó Ben McBride júniusban lehetőséget kapott arra, hogy hozzáférhessen a család digitális életéhez, ezért mobiltelefonokat és laptopokat foglalt le, a Facebooktól pedig megkapta a beszélgetéseket. Ezekben egy Jessica nevű felhasználó a Celeste nevű felhasználónak megemlíti azt, amit előző hónapban vett, és arra utasítja, hogy 24 óra különbséggel vegyen be belőle kettőt.

Az üzenetek árulkodhatnak

A Facebook szöveges formátumban őrzi a beszélgetéseket épp azért, hogy kiadhassa azokat, ha a rendőrség követeli ezt. A Meta, a Facebook anyacége szerint a rendőrségi végzés, mely a beszélgetéseket kérte, nem tartalmazott utalást abortuszra.

Bűnügyi nyomozás és egy eltemetett magzat

szerepelt az iratokban, melyekhez titoktartási nyilatkozatot is mellékeltek.

"Előzetes képzésből és tapasztalatból, valamint más tapasztalt bűnügyi nyomozókkal folytatott beszélgetésekből tudom, hogy a bűncselekményekben részt vevő emberek gyakran beszélgetnek a bűncselekményekről különböző közösségi oldalakon, azaz a Facebookon keresztül" – írta McBride kérelmében.

Jake Laperruque, a Center of Democracy and Technology, a digitális jogokat támogató agytröszt megfigyelési igazgatóhelyettese szerint azok a technológiai cégek, amelyek az abortuszra készülő felhasználókról információkat tárolnak,

valószínűleg továbbra is kapnak majd hasonló kéréseket, ahogy egyre több állam indít büntetőeljárást az abortusszal kapcsolatos bűncselekmények ellen.

"Ha a vállalatok nem akarják, hogy a végén ismételten adatokat adjanak át abortuszvizsgálatokhoz, akkor újra kell gondolniuk az adatgyűjtéssel, tárolással és titkosítással kapcsolatos gyakorlatukat" – mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×