eur:
394.05
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Karen Donfried, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkára (j) hivatalában fogadja Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettest, a tárca parlamenti államtitkárát (b) Washingtonban 2022. augusztus 1-jén.
Nyitókép: Egyesült Államok Külügyminisztériuma

Washingtoni tárgyalások: Budapest szoros szövetségese Washingtonnak

A magyar-amerikai kapcsolatok alapja a minket összekötő szoros szövetség. Ezt Washingtonban jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Mint mondta, időszerű volt a látogatás, mivel három és fél éve járt legutóbb magyar államtitkár magas szintű megbeszéléseket tartani Washingtonban, különös tekintettel az utóbbi idők eseményeire, a koronavírus-járványra, az ukrajnai háborúra és az energiaválságra.

"Amerikai partnereinkkel megerősítettük, hogy

a magyar-amerikai kapcsolatok alapja az a szoros szövetség, amely összeköt bennünket,

minden esetleges nézeteltérés ellenére, ami szakpolitikai kérdések esetében előfordulhat, mivelhogy máshogy látjuk a világot vagy máshogy látunk szakmailag kérdéseket" - húzta alá Magyar Levente. "Áttekintettük azt, hogy az ukrajnai háború kontextusában milyen lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy ez az együttműködés, amelyet a Covid és az említett háború több szempontból is megzavart az elmúlt években, visszatérjen a normális kerékvágásba" - mondta.

A politikus hosszan beszélt arról, hogy Magyarország miként segíti Ukrajnát, s tájékoztatta amerikai partnereit, hogy Magyarország energetikai, gazdasági helyzete hogyan változott az utóbbi hónapokban, és milyen lépéseket tett annak érdekében, hogy stabilizálja mind gazdaságát, mind pedig az energetikai helyzetet.

Magyar Levente az amerikai kereskedelmi minisztériumban folytatott megbeszéléseiről szólva azt mondta: a háborúval összefüggésben áttekintették, hogy milyen lépéseket lehet tenni annak érdekében, hogy a magyar-amerikai gazdasági együttműködés visszatérhessen a háború előtti állapotába.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: itt van egy nagy elefánt a boltban, mégpedig a globális minimumadó kérdése, amelyben "teljesen máshogy látjuk a helyzetet". "Ez Amerikának fontos, Magyarországon azonban úgy látjuk, hogy még nem jött el az ideje, hogy bevezessük, hiszen egyfajta adóemelést jelentene, ami egy ilyen válságos időszakban, amikor a cégeink eleve versenyképességi hátránnyal, nehézséggel szembesülnek az energiaár miatt a háború következtében, nem ez a legmegfelelőbb pillanat növelni terheiket. De ez egy nagyon összetett kérdés, abban maradtunk, hogy folytatjuk az egyeztetéseket" - mondta. Magyar Levente egyúttal megerősítette, hogy Magyarország egyelőre nem tudja támogatni ezt a döntést. "De természetesen,

mivel szövetségesek és barátok vagyunk, mindent meg kell beszélni,

és bízom benne, hogy előbb utóbb konszenzusra jutunk ebben az ügyben is" - fűzte hozzá. A magyar politikust a kereskedelmi minisztériumban Arun Venkataraman, a globális piacokért felelős államtitkár, az Amerikai és Külföldi Kereskedelmi Szolgalat főigazgatója fogadta.

Magyar Leventét az amerikai külügyminisztériumban Karen Donfried európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkára fogadta. Mint mondta, megvitatták az amerikai-magyar kapcsolatok helyzetét. Hangsúlyozta, hogy bár sok mindenben azonos állásponton vagyunk, számos olyan fontos kérdés van, amelyen még dolgozni kell, de természetesen mindkét fél egyezségre fog törekedni, s arra, hogy a kapcsolatrendszer a szövetség szintjéhez méltó feltételek mentén tudjon épülni.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×