eur:
393.83
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
two young businessmen shaking hands
Nyitókép: Peshkova/Getty Images

Gigantikus autópálya-szerződést írtak alá Romániában

Az egyik végpont Nagyszeben lesz, az út a Déli-Kárpátokon vonul át. Új szakasz sorsa pecsételődött meg.

Aláírták Romániában a Déli-Kárpátokat átszelő Pitesti-Nagyszeben autópálya legnehezebb és legdrágább szakaszának a tervezéséről és kivitelezéséről szóló szerződést - tudatta hétfőn a közlekedési minisztérium.

Romániában két éve kezdték építeni az első, Erdélyt az Ókirálysággal összekötő, a Kárpátokat átszelő autópályát Pitesti és Nagyszeben között, amelyet öt szakaszra bontottak: most a harmadik szakasz megépítésére kötöttek szerződést.

A munkát a WEBUILD (volt Astaldi) és a TRANCARD cégek konzorciuma végezheti el 5,323 milliárd lejért (435 milliárd forint) áfa nélkül: a 37,4 kilométeres útszakasz tervezésére 12, építésére pedig 45 hónapot irányoz elő a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) eddigi legdrágább szerződése.

A Valcea megyei Cornetu-kolostor és az Arges megyei Tigveni község közötti gyorsforgalmi útszakaszon 95 hidat és felüljárót, valamint egy 1,7 kilométer hosszúságú dupla (alagutat) kell építeni.

A transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) részét képező Pitesti-Nagyszeben autópálya építését európai alapokból finanszírozzák. Az építkezést a két végén kezdték: az első (Nagyszeben - Bojca) szakasz 74 százalékban, az ötödik (Pitesti - Curtea de Arges) szakasz 12 százalékban készült el.

A Bukaresttől a magyar határig (Nagylak) vezető A1-es autópályából a Pitesti és Nagyszeben közötti 123, és a bánsági Marzsina és Hogya közötti 15 kilométeres szakaszt kell még megépíteni ahhoz, hogy a román fővárosnak gyorsforgalmi összeköttetése legyen Európával.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×