eur:
389.61
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (elöl, j) és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke a Rákóczi Szabadegyetem - Szabadság, Közösség, Cselekvés címmel, a Rákóczi Szövetség szervezésében első alkalommal megtartott háromnapos közéleti tábor megnyitóján Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontban 2022. június 23-án.
Nyitókép: MTI/Vajda János

A Rákóczi Szövetség táboraiban találkozik a világ magyarsága

A nyár folyamán mintegy hatezer ember fordul meg a Rákóczi Szövetség nyári táboraiban. A legtöbb rendezvény a Sátoraljaújhelyen lévő, felújított bázisközpontban zajlik. A szervezet célja, hogy találkozási helyet biztosítsanak a világ magyarságának, és olyan útravalót adjanak a fiataloknak, amely segít az otthoni közösségük erősítésében, építésében.

A Rákóczi Szövetség az idén is többezer embert vár nyári programjaira a Kárpát-medencéből és a magyar diaszpóraközösségekből. Július folyamán a kerékpáros, illetve az Anyanyelvi Táborra került sor, a hónap harmadik hetében pedig az Összmagyar Tanártábor zajlott Sátoraljaújhelyen. .

"A Rákóczi Szövetség nyara egy háromhónapos időszak, sőt, még azon is túlnyúlik, hiszen valamikor május harmadik hetében startolt el az első nyári összejövetelünk, ami egy vitorlás tábor volt – fogalmazott Csáky Csongor, a szervezet elnöke. – Immár negyedik éve Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség tiszteletbeli elnöke felajánlotta nekünk, hogy nyaranta magyarországi vitorlás klubokkal együttműködve fogad olyan határon túli általános iskolásokat, akik érdeklődnek a vitorlázás iránt."

A Rákóczi Szövetség elnöke elmondta, a vitorlás táborok a nyár nyitó és záró alkalmainak számítanak. Hat ilyen tábort szerveznek Orfűn, Tihanyban és Nyékládházán.

A nyár nagy eseménye mégis a július 4-i Nemzeti Összetartozás Napja volt, amikor is hivatalosan megnyitották a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontot Sátoraljaújhelyen. Befejeződött a sportkomplexum építése, így úszómedence, két sportpálya, és egy óriási sportcsarnok várja a fiatalokat.

“A nyár azt jelenti a Rákóczi Szövetség életében, hogy hatezer diákot és tanárt látunk vendégül, mind Magyarországról, mind pedig a szomszédos országokból

– fogalmazott Csáky Csongor. – Nagyon örülünk annak, hogy a diaszpóra is újra megjelenhet a táborainkban. Amerikától Ausztráliáig több mint 500 fiatal érkezik. A következő hetekben itt együtt lehet egy kárpátaljai fiatal a buenos aires-i a csángó, a kolozsvári vagy a kassai magyarral. Szoktuk emlegetni, hogy amikor néhány évvel ezelőtt a csángó gyerekek a spanyolt magyar nyelvvel keverő argentínaiakkal beszélgettek, annak volt valami egészen különös bája. A magyar nyelvet törték-zúzták, de mégiscsak ezen a nyelven kommunikáltak.”

Csáky Csongor hozzátette, a megújult Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont a magyar fiatalok számára meghatározó találkozási helyszín. A szövetség célja, hogy ebben a rendkívüli helyzetben is egy olyan pontot biztosítson a határon inneni és túli magyar fiataloknak, ahol feltöltődhetnek, és olyan impulzusokat kaphatnak, amelyek segítenek abban, hogy hazatérve optimistábban, még nagyobb lendülettel próbáljanak tenni a közösségükért.

Az InfoRádiót Simon Rita, a Kárpáti Igaz Szó munkatársa tudósította.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×