eur:
389.45
usd:
363.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
RUPA, ITALY - 2022/07/20: A large wildfire at the border of Miren and northeast Italy is seen from Rupa. Over a thousand firefighters with air support from a Croatian Canadair firefighting airplane, three Slovenian helicopters, one Austrian helicopter, and a Slovenian army Pilatus PC-9 airplane battled a large wildfire that broke out four days ago and has intensified in the Karst region of Slovenia. Residents in five villages in the area were already evacuated. (Photo by Luka Dakskobler/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: Luka Dakskobler/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Lángokban az olasz-szlovén határ

Rendőrök, katonák és helikopterek százai oltják.

Több mint ezer tűzoltó, valamint több száz rendőr és katona, illetve helikopterek is oltják a tüzet a szlovén-olasz határon, ahol ötödik napja tombolnak a lángok, a szlovén sajtó szerint soha korábban még nem volt ilyen pusztító tűz az országban.

Csütörtök este az olasz civil védelem egyik önkéntese életét vesztette, amikor egy kiégett fa rázuhant - közölte a szlovén közszolgálati televízió pénteken.

Három határmenti településről is evakuálni kellett Vojscica, Temnica és Novela lakosságát, a körülbelül négyszáz embert egy közeli településen szállásolták el. Az emberek csütörtökön megpróbáltak visszatérni otthonaikba, de az ismételten felcsapó lángok miatt a többségüknek újra az ideiglenes szálláson kellett éjszakáznia. Marjan Sarec védelmi miniszter tájékoztatása szerint a tűz nem veszélyezteti a lakóházakat, viszont a sűrű füst miatt nem ajánlatos az érintett térségben tartózkodni.

A tűz több mint kétezer hektáros területen pusztít. Az oltásban olasz, horvát, osztrák és szlovák repülőgépek és helikopterek is segítik a helyi tűzoltók munkáját. A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a levegőből eddig több mint 900 ezer liter vizet locsoltak az érintett területre.

A hivatalos szervek tájékoztatása szerint munkájukat az is nehezíti, hogy a tűz sújtotta területen több, a korábbi háborúkból fennmaradt, fel nem robbant gránát és akna található, és ezek most a hő hatására felrobbannak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×