INFORÁDIÓ
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende

szijjártó péter

ensz bt

ukrajna

Résztvevők az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén a világszervezet New York-i székházában 2022. február 21-én. Az ülést azt követően hívták össze, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a kelet-ukrajnai szeparatista régiók függetlenségét, és elrendelte, hogy orosz fegyveres erők biztosítsák a békét a két népköztársaság területén.

Szijjártó Péter szót kapott az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén

Infostart / MTI

Az ukrajnai béke helyreállításáért emelt szót.

Mindent meg kell tennie a nemzetközi közösségnek az ukrajnai béke helyreállítása érdekében, ugyanis ez jelent egyedül megoldást a háború okozta problémákra - jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén.

A tárcavezető a testület Gyermekek és fegyveres konfliktusok című nyílt vitáján hangsúlyozta, hogy a 146 napja tartó háború nem pusztán Ukrajnának, hanem a környező országoknak és egész Európának sok szenvedést okoz.

Felszólalásában kiemelte: bár a fegyveres konfliktus magas inflációt, energiaellátási bizonytalanságot okoz, sőt globális élelmezési válsággal fenyeget, annak legnagyobb vesztesei mégis az érintett, súlyos fizikai és mentális károkat szenvedő gyerekek, akiknek a teljes jövőjük veszélybe került.

Ennek kapcsán rámutatott, hogy február 24. óta mintegy 840 ezer menekült érkezett Magyarországra, és az ukrajnai sorozási szabályok miatt alapvetően szétszakadt családokról, anyákról és gyerekeikről van szó. Utóbbiaknak hátra kellett hagyniuk az apjukat, teljes bizonytalanságban, hogy viszontlátják-e még őket valaha - tette hozzá.

Szijjártó Péter az ENSZ BT vitáján hangsúlyozta, hogy hazánk minden eszközzel segíti az áldozatokat, ezért az ország valaha volt legnagyobb humanitárius segélyakcióját hirdették meg, és a hatóságok mindenkit befogadnak, mindenkiről gondoskodnak.

Az utóbbi hónapokban több mint kétezer ukrajnai gyerek járt óvodába és iskolába Magyarországon, és ez a lehetőség a szeptemberben induló tanévben is biztosított lesz számukra. A kormány emellett vállalta 130 gyerek speciális orvosi ellátását, illetve ezer ösztöndíjas helyet kínált fel menekült diákok számára a magyarországi felsőoktatási intézményekben - sorolta.

"A megoldás a háború által okozott problémákra egyetlen szóban összefoglalható, ez pedig a béke"

- szögezte le a miniszter.

"Egy szomszédos ország képviselőjeként szeretném sürgetni a nemzetközi közösséget, hogy mindent tegyenek meg, semmilyen erőfeszítéstől ne tartózkodjanak a térségbeli béke helyreállítása érdekében. Mindent meg kell tennünk az azonnali tűzszünetért és a béketárgyalások megkezdéséért" - közölte.

Nyitókép: MTI/EPA/Jason Szenes
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018