eur:
389.26
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

IEA: az európai válság megoldásának kulcsa Kína kezében van

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) úgy látja, hogy az európai országoknak komoly olaj- és gázellátási kihívásokkal kell szembenézniük az elkövetkező hónapokban.

"Az idei tél nagyon-nagyon nehéz lesz Európában" - figyelmeztetett Fatih Birol, az IEA igazgatója egy keddi sydneyi energiafórumon. Az energiaellátás az egyik fő probléma - mondta. "Ez komoly hatással lehet a világgazdaságra" - mondta az energiaipari lobbicsoport vezetője.

Birol szerint a világ még soha nem élt át a mostanihoz hasonlóan mély és összetett energiaválságot. Könnyen előfordulhat, hogy "a neheze még csak ezután következik" - mondta.

Az energiaválsággal kapcsolatos aggodalmakat csak tovább fokozta, hogy Oroszország a rutinszerű karbantartási munkák elvégzésére leállította a gázszállítást az európai gázellátásban kulcsfontosságú Északi Áramlat-1 gázvezetéken. Hétfő reggel óta nem érkezik több gáz a vezetéken Németországba. Európai politikusok attól tartanak, hogy Oroszország a munkálatok elvégzése után a vezetéket nem fogja újra üzembe helyezni.

Az orosz gáztól való függőség megújuló energiahordozókkal való csökkentésének a kulcsa Kína kezében van - mutatott rá Birol. Kína ugyanis

a napenergia globális ellátási láncának mintegy 80 százalékát ellenőrzi.

Az IEA igazgatója szerint ez az arány az elkövetkező években valószínűleg még növekedni is fog.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×