eur:
395.07
usd:
370.91
bux:
65143.66
2024. április 19. péntek Emma
室外天然气连接管道法兰
Nyitókép: BIN WANG/Getty Images

Újabb európai országot engedtek a világ legnagyobb gázmezőjére

Az Eni olasz energetikai vállalat is részt vesz a világ legnagyobb, részben Katarhoz tartozó gázmezőjén kezdődő kitermelésben a katari energiaügyi miniszter vasárnapi bejelentése szerint.

Sajtótájékoztatóján Szád Serída al-Kábi stratégiai vállalkozásnak nevezte a tervet.

A megegyezés értelmében az Eninek kicsivel több mint 3 százalékos részesedése lesz a mintegy 28 milliárd dolláros projektben, amelynek célja, hogy a világ egyik legnagyobb cseppfolyósított földgáz (LNG)- kitermelőjének számtó Katar LNG-előállítási kapacitását 2027-ig további 60 százalékkal növelje.

Az Eni pénteken bejelentette, hogy a Gazprom orosz állami energetikai óriásvállalat 50 százalékkal csökkentette az Olaszországba irányuló gázszállítást. A Gazprom a héten már korábban megkezdte az olaszországi szállítások csökkentését: szerdán a rendelt mennyiségnél 15 százalékkal, csütörtökön pedig 35 százalékkal kevesebbet szállított.

Az olasz vállalat Doha második külföldi partnere a francia TotalEnergies mellett. A TotalEnergies-vel kötött szerződést egy hete jelentették be. A 2054-ig érvényes megegyezés értelmében a francia cég 6,25 százalékos részesedéshez jut a projektben.

Az AFP hírügynökség emlékeztet arra, hogy a külföldi vállalatoknak az előzetes tervek szerint körülbelül 25 százalékos részesedése lenne, s hozzáteszi, hogy hétfőn várhatóan újabb bejelentést tesznek az ügyben.

A gázmezőn - amelyen Katar Iránnal osztozik - 2026-ban kezdenék meg a projektet, beleértve a mező bővítését is.

Az iráni részen a kitermelés a síita államot sújtó nemzetközi szankciók miatt akadozik.

Az ukrajnai háború februári 24-i kitörése óta több európai vezető is hangsúlyozta a függetlenedés fontosságát az orosz gázszállításoktól.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
×
×
×
×