eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Szíriai férfiak a görög határ mentén fekvő északnyugat-törökországi Edirne városába induló buszok egyike felé tartanak Isztambulban 2020. február 28-án. Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő menekülteket. A török haderőt előző nap súlyos veszteség érte az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, ahol szíriai és orosz harci repülőgépek bombázták a Bara és Bilion települések közötti térséget. A légicsapásokban harminchárom török katona meghalt.
Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin

Újabb nagy pénzösszeget küld az EU Törökországnak

A közösség 50 millió eurót (mintegy 190 milliárd forint) humanitárius támogatást nyújt a Törökországban élő menekültek és az őket befogadó helyi közösségek megsegítésére - közölte az Európai Bizottság kedden.

A brüsszeli testület közleménye szerint a megnövekedett költségek és a rendszeres jövedelem hiánya megnehezíti a kiszolgáltatott helyzetben lévő menekült családok megélhetését. Sokan egyre súlyosbodó adóssággal és szegénységgel szembesülnek a koronavírus-járvány hatásai és a török líra leértékelődése miatt.

Az Európai Unió humanitárius segélye szakosodott szolgálatokhoz kerül, és abban segít, hogy a rászorulók jogi tanácsadásban részesüljenek, pszichoszociális támogatást kapjanak, de támogatja őket a legszükségesebb kiadások, köztük a bérleti díjak, az élelmiszer vagy az orvosi ellátás kifizetésében - közölték.

Törökországban jelenleg legkevesebb 4 millió menekült tartózkodik, közülük több, mint 3,7 millióan szíriaiak.

A kedden bejelentett 50 millió eurós humanitárius segély az Európai Bizottság által 2021 júniusában elfogadott, 3 milliárd eurós finanszírozási csomag részét képezi, amelynek célja a Törökországban tartózkodó menekültek támogatása 2024-ig - tették hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×