eur:
388.39
usd:
361.07
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella
Berlin, 2015. február 11.Gerhard Schröder volt német kancellár részt vesz Richard von Weizsäcker volt német államfő hivatalos búcsúztatásán a berlini székesegyházban 2015. február 11-én. A konzervatív politikus, aki az egykori Nyugat-Németország hatodik, és az újraegyesített Németország első államfője volt, 2015. január 31-én, 94 éves korában hunyt el. (MTI/EPA/Pool/Markus Schreiber)
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Markus Schreiber

Gerhard Schrödert kizárnák az SPD-ből – így reagált rá

"Szociáldemokrata vagyok, és az is maradok" – ezekkel a szavakkal reagált az egykori német kancellár arra a bejelentésre, hogy pártja, Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a közeli napokban tűzi napirendre a kizárásának kérdését. A 78 éves korábbi politikus "fő bűne" Oroszországhoz és az Ukrajna elleni háborút kirobbantó Vlagyimir Putyin elnökhöz való szoros kötődése.

Gehard Schröder 1998 és 2005 között volt Németország kancellárja. 2005-ös választási veresége után az üzleti életbe nyergelt át, és elvállalta az elnöki tisztséget az Oroszországot és Németországot Ukrajna és Lengyelország megkerülésével, a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat földgázvezeték megépítésére létrejött cég, a Nord Stream AG felügyelőbizottságában. Néhány évvel ezelőtt pedig a Rosznyefty kőolaj- és földgázipari társaság felügyelőbizottsági elnökének választották meg.

Az Ukrajna ellen indított orosz háború nyomán Németországban megelégelték Schröder "Putyin-barátságát". Pártjának politikusai beérték volna azzal, ha a volt kancellár felhagy oroszországi üzleti kapcsolataival, ezeket a felszólításokat azonban Schröder figyelmen kívül hagyta

A lavinát ugyanakkor azzal az interjúval indította el, amelyet The New York Timesnak adott. Ebben

védelmébe vette Putyint és az Ukrajna ellen általa indított háborút,

és Németországot az Oroszországgal való együttműködésre szólította fel.

Az interjú nyomán az SPD vezetői úgy döntöttek, hogy kezdeményezik Gerhard Schröder kizárását a pártból, amelybe a hetvenes évek közepén ifjú szocialistaként lépett be. A német parlament megnyirbálta volt kancellárként élvezett kiváltságait, és szankciókkal fenyegette meg őt az Európai Parlament is. Ennek nyomán Schröder lemondott ugyan a Rosznyeftnél betöltött igazgatósági posztjáról, de Putyintól nem volt hajlandó elhatárolódni.

Az SPD-ben ellene kezdeményezett kizárási eljárással kapcsolatban most úgy fogalmazott, hogy "nyugalommal" szemléli. Hangsúlyozta, hogy az eljárás kimenetele semmilyen hatással nem lesz politikai meggyőződésére.

"Egész politikusi életemben kitartottam a szociáldemokrata párt mellett. Ez így marad a jövőben is, még akkor is, ha a párt vezetői közül egyesek ezt talán megnehezítik számomra"

– tette hozzá.

A kizárási eljárást Hannoverben folytatják le, a jövő héten kezdődött volna, de néhány nappal későbbre halasztották. A volt kancellár nem lesz jelen, és nem is képviselteti magát Hannoverben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 07:24
×
×
×
×