eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Pixabay

Bulgária keresi a "némán" repülő kisgép pilótáját, litván katona lehet a tulajdonos

A gép feltehetően Magyarországról indult el, majd több ország érintését követően Bulgáriában ért földet: a teljes utat engedély nélkül tette meg.

A kétüléses repülőgép felszállását követően Lengyelország és Szlovákia fölött is átrepült, rövid ideig Szerbiában és Romániában is tartózkodott a légtérben, majd a Fekete-tenger mellett landolhatott a Euronews cikke szerint. A Euronews Beechcraftként azonosítja a gépet, melyről az rtl.hu azt írja, Piper Aztec márkájú, litván felségjellel repülő légi jármű.

Azt is kiderítették, hogy egyetlen litván lasjtromjelű Piper Aztec létezik, a LY-LOO, amely valóban járt a hajdúszoboszlói reptéren ezen a héten. A repülőt Bronius Zaronskis árulja, aki több litván cikk szerint a Litván Fegyveres Erők Tartalékos Katonák Szövetségének Panevėžys kerületi kirendeltségének parancsnoka, századosi rangban. Ezen túl a Nida Air Park igazgatója is.

Az nem tiszta, hogy a gépet ő vezette-e: a magyar légtérbe érve a Piper Aztec leszállt Hajdúszoboszlón, ahol

a gondnokot megfenyegették,

amikor kérdéseket akart nekik feltenni. Valószínűsíthetően üzemanyaggal töltötték fel a gépet, majd tovább repültek, továbbra is figyelmen kívül hagyva a repülés összes szabályát.

A hatvan éves repülőgépre Buhovtsi település közelében, egy magán repülőtéren bukkantak rá. A gép motorja még meleg volt, ponyvával letakarva állt, személyzetének azonban nyoma sem volt.

A gépnek nem volt repülési terve, transzpondereit kikapcsolták, és útja közben sem a rádióüzenetekre, sem a vizuális jelekre nem reagált a bolgár védelmi minisztérium közleménye szerint.

Magyar és román vadászgépek is kísérték a levegőben amiatt, mert "némán" haladt át az országok légterén.

Dragomir Zakov bolgár védelmi miniszter újságíróknak azt mondta, hogy a repülőgép egyetlen pillanatban sem jelentett fenyegetést.

"Nagyon alacsony magasságban és kis sebességgel repült, ami megnehezítette a vadászgépek dolgát" - tette hozzá.

Várnában az ügyészség vizsgálatot indított az incidens ügyében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×