eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Albin Kurti koszovói miniszterelnök (j) fogadja Olaf Scholz német kancellárt Pristinában 2022. június 10-én.
Nyitókép: Albin Kurti koszovói miniszterelnök (j) fogadja Olaf Scholz német kancellárt Pristinában 2022. június 10-én. MTI/EPA/Georgi Licovszki

Az év végéig beadja uniós csatlakozási kérelmét Koszovó

"Európa a sorsunk, Európa a jövőnk" - szögezte le Albin Kurti, Koszovó miniszterelnöke.

Koszovó az év végéig be kívánja adni hivatalosan is az európai uniós csatlakozási kérelmét - jelentette be Albin Kurti koszovói miniszterelnök Pristinában.

Közölte, hogy a lassú haladás ellenére országának stratégiai célja az európai uniós tagság. "Európa a sorsunk, Európa a jövőnk" - szögezte le Albin Kurti.

Koszovó 2008-ban vált függetlenné Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem ismeri el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Az Európai Unió 27 tagországa közül öt - Románia, Szlovákia, Görögország, Ciprus és Spanyolország - szerint sem önálló állam Koszovó, ezért az ország európai integrációja a pristinai politikusok elvárásainál lassabban halad. Eddig csak a stabilizációs és társulási megállapodást írta alá Brüsszel és Pristina, és a koszovói állampolgárok még mindig csak vízummal tudnak belépni az EU területére.

Koszovói európai integrációjának egyik kerékkötője a feszült viszonya Szerbiával. A kapcsolat normalizálása mindkét ország integrációjának a kulcsa lenne, ám hiába kezdődött 2013-ban brüsszeli közvetítéssel párbeszéd Belgrád és Pristina között, az akkor megbeszélteknek csak töredéke valósult meg ez idáig.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×