eur:
392.89
usd:
366.07
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Füst száll a magasba a mariupoli Azovsztal acélmű területén egy orosz támadás során 2022. május 4-én. Az Azovsztal az utolsó olyan terület az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárosban, amelyet az orosz erőknek még nem sikerült elfoglalniuk, oda vették be magukat a várost védő ukrán katonák, és több száz civil is ott talált menedéket.
Nyitókép: MTI/AP/Alekszej Alekszandrov

Feladták az ukránok a mariupoli acélművet - orosz győzelem

Mind az ukrán, mind az orosz fél megerősítette a fegyverletétel tényét, már zajlik a katonák elvonulása az Azovsztal acélmű területéről.

Minden jel arra utal: Mariupol kulcsfontosságú "üzeme", a védelem utolsó létesítménye, az Azovsztal acélmű és több emeletes bunker elesett az orosz hadsereg heteken át tartó ostromában.

A Sky News beszámolója szerint "súlyosan sérült" harcosokat és civileket evakuáltak az acélgyár területéről, ezt az ukrajnai Azov-ezred is megerősítette, amely parancsot kapott "a város védelmének leállítására". A 60 napja ostromlott Mariupol gyárának védői most már a katonák életének védelmére kaptak utasítást az Unian hírügynökség beszámolója szerint.

Denisz Prokopenko, az Azov-ezred parancsnoka bejelentése:

A pénteki nap folyamán halott harcosokat is megpróbálnak kijuttatni az üzemből.

Az acélüzem eleste azt is jelenti, hogy Ukrajna fekete-tengeri partmenti sávjában már egybefüggő területet felügyelnek az oroszok a Krímtől Oroszország határáig, tovább pedig észak felé Donyeck és Luganszk tartományokig, vagyis Kelet-Ukrajnáig.

Mariupolt korábban támadások özöne pusztította el.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken arról adott le jelentést, hogy eddig 1908-an adták meg magukat a körülzárt mariupoli Azovsztal acélműből.

"Az üzemben körülzárt nacionalisták elkezdték megadni magukat. Eddig 1908 ember tette le a fegyvert" - tette hozzá.

Bejelentette, hogy a csak Moszkva által függetlennek elismert luhanszki "népköztársaság" területének "felszabadítása" a végéhez közeledik. Azzal vádolta meg az ukrán fegyveres erőket, hogy az orosz csapatok előrenyomulását késleltetni próbálva nem engedik ki a helyi lakosokat a városokból és településekről, élő pajzsként használva őket.

"Mivel a kijevi rezsim vereséget szenvedett a terepen, igyekszik legalább rövid távú sikereket elérni bizonyos területeken, és ezeket nagy sikereknek beállítani" - hangoztatta.

A miniszter közölte, hogy a Moszkva által "különleges hadműveletnek" nevezett háború kezdete óta a két szakadár "népköztársaság" és Ukrajna más veszélyeztetett területeiről

1 millió 377 ezer embert "evakuáltak" Oroszországba.
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
×
×
×
×