INFORÁDIÓ
2022. június 25. szombat
Vilmos

azovsztal

mariupol

acélmű

szergej sojgu

ukrajna

orosz

Füst száll a magasba a mariupoli Azovsztal acélmű területén egy orosz támadás során 2022. május 4-én. Az Azovsztal az utolsó olyan terület az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárosban, amelyet az orosz erőknek még nem sikerült elfoglalniuk, oda vették be magukat a várost védő ukrán katonák, és több száz civil is ott talált menedéket.

Feladták az ukránok a mariupoli acélművet - orosz győzelem

Infostart

Mind az ukrán, mind az orosz fél megerősítette a fegyverletétel tényét, már zajlik a katonák elvonulása az Azovsztal acélmű területéről.

Minden jel arra utal: Mariupol kulcsfontosságú "üzeme", a védelem utolsó létesítménye, az Azovsztal acélmű és több emeletes bunker elesett az orosz hadsereg heteken át tartó ostromában.

A Sky News beszámolója szerint "súlyosan sérült" harcosokat és civileket evakuáltak az acélgyár területéről, ezt az ukrajnai Azov-ezred is megerősítette, amely parancsot kapott "a város védelmének leállítására". A 60 napja ostromlott Mariupol gyárának védői most már a katonák életének védelmére kaptak utasítást az Unian hírügynökség beszámolója szerint.

Denisz Prokopenko, az Azov-ezred parancsnoka bejelentése:

A pénteki nap folyamán halott harcosokat is megpróbálnak kijuttatni az üzemből.

Az acélüzem eleste azt is jelenti, hogy Ukrajna fekete-tengeri partmenti sávjában már egybefüggő területet felügyelnek az oroszok a Krímtől Oroszország határáig, tovább pedig észak felé Donyeck és Luganszk tartományokig, vagyis Kelet-Ukrajnáig.

Mariupolt korábban támadások özöne pusztította el.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken arról adott le jelentést, hogy eddig 1908-an adták meg magukat a körülzárt mariupoli Azovsztal acélműből.

"Az üzemben körülzárt nacionalisták elkezdték megadni magukat. Eddig 1908 ember tette le a fegyvert" - tette hozzá.

Bejelentette, hogy a csak Moszkva által függetlennek elismert luhanszki "népköztársaság" területének "felszabadítása" a végéhez közeledik. Azzal vádolta meg az ukrán fegyveres erőket, hogy az orosz csapatok előrenyomulását késleltetni próbálva nem engedik ki a helyi lakosokat a városokból és településekről, élő pajzsként használva őket.

"Mivel a kijevi rezsim vereséget szenvedett a terepen, igyekszik legalább rövid távú sikereket elérni bizonyos területeken, és ezeket nagy sikereknek beállítani" - hangoztatta.

A miniszter közölte, hogy a Moszkva által "különleges hadműveletnek" nevezett háború kezdete óta a két szakadár "népköztársaság" és Ukrajna más veszélyeztetett területeiről

1 millió 377 ezer embert "evakuáltak" Oroszországba.

Nyitókép: MTI/AP/Alekszej Alekszandrov
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018