INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

olaszország

névadás

vezetéknév

Newborn baby boy sleeping in his crib, his mothers hand holding his little hand.

Változhatnak az olasz vezetéknevek, hogy ne legyen nemi diszkrimináció

Infostart

A parlament ámenjére még szükség van, de az olasz alkotmánybíróság már kimondta: az újszülöttek mindkét szülő vezetéknevét meg kell kapják.

Olaszországban hagyományosan az apa vezetéknevét kapják az újszülöttek: a bíróság most úgy ítélte meg, hogy ez a történelmi norma diszkriminatív és káros a gyermek identitására, és arról határozott, hogy mindkét szülőnek lehetőséget kell adni a vezetéknév megválasztására.

Amennyiben a szülők egyetértenek, megmaradhat a lehetősége annak is, hogy csak egyikük vezetéknevét kapják a jövőben születendő gyermekek. Ahhoz, hogy a változás életbe léphessen, a parlamentnek még jóvá kell hagyni a bírósági döntéshez kapcsolódó jogszabályt, írja a Euronews.

"Ez a kérdés parlamenti ciklusról parlamenti ciklusra húzódott, itt az ideje végre dönteni" – kommentálta a bírósági döntést Renate Gebhard, a Dél-tiroli Néppárt (SVP) elnöke.

"Most a parlamenten múlik, hogy ezt a civilizációs ugrást megtegye.

A szülőknek egyenlő felelőssége és jogai vannak, nincs többé olyan diszkrimináció, amely az anyákat és a gyermekeket bünteti"

– tette hozzá Laura Boldrini, a Demokrata Párt képviselője.

Elena Bonetti olasz családügyi miniszter a Facebookon közölte, hogy a kormány teljes mértékben támogatni fogja az új törvényt.

"Tartalmat kell adni a döntésnek, ez kiemelt és sürgős feladat" –- írta, hozzátéve, hogy a szülőknek egyenlő felelősséget kell vállalniuk a gyermek neveléséért.

Nyitókép: mmpile/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018