eur:
393.75
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kanyaróval fertőzött Fülöp-szigeteki gyerek egy manilai közkórházban 2019. február 7-én. A cseppfertőzéssel terjedő betegség az utóbbi időben 22 ember halálát okozta Luzon szigetén és a Visayan-szigeteken, az áldozatok többsége négyéves kor alatti gyermek.
Nyitókép: MTI/EPA/Francis R. Malasig

Világszerte megugrott a kanyarós esetek száma

Tovább súlyosbítják a helyzetet az ukrajnai, etiópiai, szomáliai és afganisztáni válságok és konfliktusok.

Világszerte megugrott a kanyarós esetek száma - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán Genfben ismertetett jelentéséből.

A dokumentum szerint 2022 első két hónapjában 79 százalékkal több kanyarós megbetegedést regisztráltak a tavalyi év azonos időszakához képest. Ennek okaként az egészségügyi szakértők azt nevezték meg, hogy kevesebb gyereket oltottak be a fertőző betegséggel szemben részben azért, mert a koronavírus-járvány megakasztotta kanyaró elleni oltási kampányokat, másrészt az erre elkülönített forrásokat az országoknak át kellett csoportosítaniuk más célokra.

Tovább súlyosbítják a helyzetet az ukrajnai, etiópiai, szomáliai és afganisztáni válságok és konfliktusok, amelyek emberek millióit kényszerítették menekülésre otthonaikból, ami miatt a gyakran zsúfolt szállásokra került gyerekek nem kaphatták meg a szükséges védőoltást.

A jelentés felhívta a figyelmet arra is, hogy a koronavírus-járvány nyomán elrendelt távolságtartási szabályok feloldásával fennáll a veszélye annak, hogy a rendkívül fertőző kanyaró rohamtempóban kezd terjedni.

A cseppfertőzés útján terjedő kanyaró influenzához hasonló tünetekkel és bőrkiütéssel járó betegség, amely tüdő-, középfül- vagy akár agyhártyagyulladáshoz is vezethet. Egyes esetekben halálos kimenetelű is lehet.

2020-ban 23 millió gyerek nem kapta meg a szükséges védőoltásokat.

2022 januárjában és februárjában 17 338 kanyarós esetet regisztráltak. 2021 áprilisa és 2022 áprilisa között pedig a betegség összesen 21 nagyobb gócát jegyezték fel, ezek legtöbbje Afrika és a Földközi-tenger keleti medencéjének országaiban volt. A leginkább érintettek Szomália, Jemen, Nigéria, Afganisztán és Etiópia volt.

A WHO megjegyzi, hogy a valós számok ennél lényegesen magasabbak lehetnek, mivel sok helyen nem lehet pontos egészségügyi adatokat rögzíteni.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×