eur:
393.74
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
António Guterres ENSZ-főtitkár (j3) megbeszélést folytat Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel (b2) Moszkvában 2022. április 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Makszim Sipenkov

Szergej Lavrov: készek vagyunk együttműködni az ENSZ-szel, de...

Az ENSZ-főtitkárt Moszkvában fogadó orosz külügyminiszter szerint ők készek könnyíteni az ukrajnai civilek helyzetén.

Oroszország kész együttműködni az ENSZ-szel, hogy könnyítsen az ukrajnai polgári lakosság helyzetén – jelentette ki Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter António Guterres ENSZ-főtitkárral tartott közös sajtótájékozatóján.

Lavrov mindazonáltal "teátrális gesztusnak" nevezte és elutasította azt a kijevi javaslatot, hogy béketárgyalásokat tartsanak a stratégiai fontosságú dél-ukrajnai Mariupol kikötővárosban.

A világszervezet főtitkára elmondta, hogy humanitárius kontaktcsoport létrehozását javasolta Oroszország és Ukrajna, valamint az ENSZ részvételével, hogy szavatolni lehessen a humanitárius folyosók hatékonyságát és tiszteletben tartását.

Sürgősen szükségünk van ilyen "valóban biztonságos és hatékony" folyosókra a polgári lakosság evakuálásához

- hangsúlyozta Guterres.

Hozzátette: Mariupolban romlik a helyzet, összehangolt munkára van szükség a biztonságos evakuáláshoz abba az irányba, ahová a helyiek távozni kívánnak. Külön felhívta a figyelmet az orosz hadsereg által ostromolt mariupoli Azovsztal fémműben rekedt civilek helyzetére. Közölte: az ENSZ kész mindent humanitárius és logisztikai forrás mozgósítására, hogy életeket mentsenek meg Mariupolban.

Lavrov biztosította a világszervezet főtitkárát, hogy Oroszország kész együttműködni az ENSZ-szel a polgári lakosság helyzetének enyhítése érdekében.

Moszkva, 2022. április 26.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (j) fogadja António Guterres ENSZ-főtitkárt Moszkvában 2022. április 26-án.
MTI/EPA pool/Makszim Sipenkov
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (j) fogadja António Guterres ENSZ-főtitkárt Moszkvában 2022. április 26-án. MTI/EPA pool/Makszim Sipenkov

António Guterres

aggodalmát fejezte ki az esetleges ukrajnai háborús bűncselekményekről szóló ismételt jelentések miatt,

és független vizsgálatot szorgalmazott ezek kivizsgálására.

Hangsúlyozta, hogy az ENSZ titkárságának és a nemzetközi szervezeteknek nincsen joghatóságuk ezek kivizsgálására, de léteznek ehhez megfelelő szervezetek, mint a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) és számos emberi jogi mechanizmus.

Az ukrán hatóságok Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekményeket - erőszakos deportálásokat, nemi erőszakot és kivégzéseket - jelentettek elsősorban az ország északi és északkeleti részeiből, ahonnan később kivonták az orosz csapatokat, Oroszország tagadja a vádakat.

A Biztonsági Tanácsban gyakorolt vétójoggal kapcsolatos kérdésre válaszolva a főtitkár kijelentette, hogy aligha várható változás, bár óhatatlanul növelni kell a fejlődő államok szerepét.

"Nem gondolom, hogy el lehet érni a kétharmados többséget a Közgyűlésben, és az öt vétójoggal rendelkező ország egyetértene abban, hogy megváltoztassák a vétójogot. Hozzátette: véleménye szerint a Biztonsági Tanács reformjára van szükség az igazságosabb képviselet érdekében.

António Guterres kedden találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, majd Kijevbe utazik, ahol csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel tárgyal.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×