INFORÁDIÓ
2023. március 29. szerda
Auguszta

ausztria

népesség

ukrajna

menekült

A Donyecki Népköztársaságból kimenekített emberek érkeznek egy menekülttáborba a rosztovi régióban 2022. február 19-én. Gyenyisz Pusilin, a függetlenségét önhatalmúlag kikiáltó, délkelet-ukrajnai Donyecki Népköztársaság vezetője teljes mozgósítást rendelt el. A szakadárok bejelentették, hogy már több mint hatezer embert, köztük 2400 gyereket evakuáltak Ukrajna keleti részéből Oroszországba. A két délkelet-ukrajnai szakadár terület - a Luhanszki Népköztársaság és a Donyecki Népköztársaság - vezetője az ukrán hadsereg támadási terveire hivatkozva pénteken rendelte el az ott élő nők, gyerekek és idősek tömeges Oroszországba menekítését, jóllehet Kijev tagadta, hogy támadásra készülne ellenük.

Sarkunkban a sógor – Átlépte a 9 milliót Ausztria népessége

Infostart

A háború miatt van így, hiszen az ukrajnai menekültek miatt gyorsabban nőtt az ország lakossága a vártnál. Bécsben minden századik ember ukrán állampolgár.

Ausztria lakossága március közepén meghaladta a kilencmilliót, miután a népességszám az ukrajnai menekültek miatt gyorsabban nőtt a vártnál – mondta el Tobias Thomas, az osztrák statisztikai intézet igazgatója.

Beszámolt arról, hogy

2022 első negyedévében 48 ezer fővel nőtt a lakosságszám, ebből körülbelül 40 ezer ukrán állampolgár.

Április 1-jei adatok szerint 9 027 999 ember él Ausztriában, 48 105-tel több, mint az év elején (8 979 894). A népességszám március 17-én lépte át a kilencmilliós határt. A lakosság az év első három hónapjában valamivel meredekebben nőtt, mint tavaly egész évben (47 230).

Az előzetes eredmények szerint április 1-jén összesen 52 803 ukrán állampolgár élt Ausztriában. Január 1-jei adatokkal összehasonlítva (12 668 fő) a növekmény 40 135. Az első negyedév népességnövekedésének 83 százaléka ukrajnai állampolgároknak köszönhető.

Az Ausztriában élő ukrán állampolgárok 37 százaléka (19 520) húsz év alatti fiatal és gyermek. A húszévesnél idősebbek száma 33 283, közülük 26 476 nő és 6807 férfi. A nők aránya ebben a korosztályban 80 százalék. Az Ausztriában élő összes ukrán állampolgár 69 százaléka nő.

Az ukrán állampolgárok részaránya Bécsben volt a legmagasabb (1,09 százalék).

A ukránok aránya Alsó-Ausztriában (0,62 százalék) és Burgenlandban (0,59 százalék) is meghaladta az országos átlagot (0,58 százalék), míg Tirolban és Salzburgban ennél jóval kisebb létszámban vannak jelen a tartomány lakosságához viszonyítva (0,32 százalék).

Bécsben nőtt a legütemesebben a lakosság (1,01 százalékkal). Alsó-Ausztriában és Burgenlandban a növekedés az országos átlagnak megfelelő volt (0,54 százalék), míg Tirolban és Karintiában ennél jóval alacsonyabb (0,29 százalék) volt az emelkedés.

Nyitóképünkön A "Donyecki Népköztársaságból" kimenekített emberek érkeznek egy menekülttáborba a rosztovi régióban 2022. február 19-én.

Nyitókép: MTI/EPA/Arkadij Budnyickij
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018