eur:
390.59
usd:
366
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Youtube

Pénzbüntetésre ítélték halálos baleset miatt a Rust producereit

A producerek az ítélet szerint "nyilvánvaló közömbösséget mutattak a lőfegyverek forgatáson való használatával kapcsolatosan elismert veszélyekkel szemben".

Maximális összegű, 136 ezer dolláros - nagyságrendileg 46 millió forintos - büntetést róttak ki az új-mexikói hatóságok a film producereire. A forgatáson bekövetkezett balesetben Alec Baldwin megsebesítette a Rust rendezőjét, Joel Souzát, az operatőr Halyna Hutchinst pedig megölte a kezében levő pisztolyba töltött éles lövedék.

Baldwin, aki maga is a film producereinek sorában található, korábban úgy nyilatkozott, nem húzta meg a ravaszt és nem tudja, hogyan kerülhetett a lőfegyverbe éles töltény, írja a CNN.

A producerek fellebbeznek

A jelentés szerint a Rust Movie Productions vezetősége "tudta, hogy a forgatáson nem tartották be a lőfegyverekkel kapcsolatos biztonsági eljárásokat, és nyilvánvaló közömbösséget tanúsított a munkavállalók biztonsága iránt, mivel nem vizsgálta felül a munkamódszereket és nem hozott korrekciós intézkedéseket".

A cég nem ért egyet a döntéssel és fellebbez.

Szándékos mulasztásról beszélnek

"Arra, hogy vezetői mulasztás történt, több mint elegendő bizonyíték utal. Ha a szokásos gyakorlatot követik, Halyna Hutchins halála és Joel Souza súlyos sérülése nem következett volna be. Vizsgálatunk során megállapítottuk, hogy a Rust Productions mulasztásai súlyosak és szándékosak voltak" - fogalmazott James Kenney kabinettitkár. Elmondása szerint

a szabályos eljárások betartása a munkáltatók kötelessége lett volna, ám ez elmaradt,

aminek eredménye a filmes közösség megbecsült tagjának, egy tapasztalt operatőrnek, egyben feleségnek és anyának a halála.

"Bár tisztában vagyok vele, hogy semmilyen pénzbírság nem kárpótolhat az élet elvesztéséért, a Rust Productions-t teljes mértékben felelősségre vonjuk" - tette hozzá.

A producerek nyilatkozatban fejezték ki egyet nem értésüket a döntéssel kapcsolatosan, egyben továbbra is részvétükről biztosították az operatőr családját.

Baldwint felmenti az indoklás

Alec Baldwin korábban arról beszélt, nem is lehetett volna éles lőszer a forgatáson, és hogy a 45-ös Colt-replika, melyet a kezében tartott, azt követen sült el, hogy felhúzta azt. A döntés nyilvánosságra hozatalát követően Baldwin ügyvédei is nyilatkozatot adtak ki, melyben a következőket írják:

"Nagyra értékeljük, hogy a jelentés felmenti ügyfelünket, mivel világossá teszi, hogy

tudomása szerint a fegyverben csak vaktöltény volt,

és hogy a produkcióval kapcsolatos hatásköre a forgatókönyv módosításainak és a kreatív szereposztásnak a jóváhagyására korlátozódott".

A fegyvert Dave Halls rendezőasszisztens adta át a színésznek: Halls sem tudott az éles lövedékről, hideg fegyverként nyújtotta át azt. Hallsnak a 24 éves fegyvermester, Hannah Gutierrez-Reed adta a pisztolyt: állítása szerint ő sem tudja, hogyan kerülhetett éles lövedék a forgatásra.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A republikánusok és a demokraták együtt vittek be ütést Oroszországnak

A republikánusok és a demokraták együtt vittek be ütést Oroszországnak

Egyhangú döntéssel megszavazta kedd este az amerikai szenátus azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja a dúsított urán Oroszországból történő behozatalát. Az orosz uránimport betiltásáról szóló törvény, amely most a Fehér Házba kerül Biden elnök aláírására célja, hogy a hatályba lépést követő 90 napon belül megtiltja az amerikai importot, ugyanakkor 2028 januárjáig átmeneti felmentéseket is tartalmaz – írja a Bloomberg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×