INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

oroszország

háború

moszkva

munkanélküliség

szankciók

A McDonald’s Corporation gyorséttermi üzlethálózat egyik étterme Moszkvában 2022. március 9-én. Az Oroszországra kivetett szankciók miatt a McDonald’s és más nyugati vállalatok szüneteltetik vagy korlátozzák működésüket Oroszországban. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.

200 ezer állás került veszélybe Moszkvában a nyugati cégek kivonulása miatt

Infostart

Közel 3,5 milliárd rubelt különít el az orosz főváros annak érdekében, hogy segítséget tudjon nyújtani a szankciók miatt állásukat elvesztőknek: ez több mint 15 milliárd forintnyi összeg.

Nyugati cégek tucatjai jelentették be kivonulásukat Oroszországból azt követően, hogy Vlagyimir Ptyin elnök február végén inváziót indított Ukrajna ellen. Számos iroda zárt be, illetve sok gyár állította le a termelést a CNN cikke szerint.

Sok cég ígéretet tett arra, hogy legalábbis egy ideig fizeti majd orosz alkalmazottait: a McDonald's is köztük van 62 ezer orosz alkalmazottal. Az IKEA-t birtokló svéd Ingka Group 15 ezer embert foglalkoztatott Oroszországban: a cég 3 hónapnyi fizetést ígért alkalmazottainak.

Az ugyanakkor nem világos, meddig állnak majd ki a nyugati cégek munkavállalóik mellett: Szergej Szobjanyin főpolgármester szerint az orosz állam felkészült a segítségnyújtásra.

"A támogatási program olyan külföldi vállalatok munkavállalóinak szól, amelyek ideiglenesen felfüggesztették tevékenységüket, vagy úgy döntöttek, hogy elhagyják Oroszországot"

- írta egy blogposztban.

A polgármester szerint a segítségnyújtási terv képzést, ideiglenes és közmunkában való foglalkoztatást, valamint szervezetek és cégek arra való ösztönzését tartalmazza, hogy olyan munkavállalókat alkalmazzanak, akiknek a cégei elhagyták a várost.

A szankciók megbénították az orosz gazdaságot, az országot több mint egy évszázad óta az első külföldi adósságtörlesztési csőd szélére sodorták. Az infláció az egekbe szökött, és

a közgazdászok mély válságot prognosztizálnak.

Mivel Oroszország nem férhetett hozzá devizatartalékainak mintegy feléhez – amelyeket a szankciók miatt befagyasztottak –, április elején két lejáró kötvényt nem a szerződésekben előírt dollárban, hanem rubelben próbált kifizetni - közölte pénteken a Moody's hitelminősítő intézet. Oroszországnak május 4-ig kell eleget tennie kötelezettségeinek, különben fizetésképtelennek minősülhet.

Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018