eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A McDonald’s Corporation gyorséttermi üzlethálózat egyik étterme Moszkvában 2022. március 9-én. Az Oroszországra kivetett szankciók miatt a McDonald’s és más nyugati vállalatok szüneteltetik vagy korlátozzák működésüket Oroszországban. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

200 ezer állás került veszélybe Moszkvában a nyugati cégek kivonulása miatt

Közel 3,5 milliárd rubelt különít el az orosz főváros annak érdekében, hogy segítséget tudjon nyújtani a szankciók miatt állásukat elvesztőknek: ez több mint 15 milliárd forintnyi összeg.

Nyugati cégek tucatjai jelentették be kivonulásukat Oroszországból azt követően, hogy Vlagyimir Ptyin elnök február végén inváziót indított Ukrajna ellen. Számos iroda zárt be, illetve sok gyár állította le a termelést a CNN cikke szerint.

Sok cég ígéretet tett arra, hogy legalábbis egy ideig fizeti majd orosz alkalmazottait: a McDonald's is köztük van 62 ezer orosz alkalmazottal. Az IKEA-t birtokló svéd Ingka Group 15 ezer embert foglalkoztatott Oroszországban: a cég 3 hónapnyi fizetést ígért alkalmazottainak.

Az ugyanakkor nem világos, meddig állnak majd ki a nyugati cégek munkavállalóik mellett: Szergej Szobjanyin főpolgármester szerint az orosz állam felkészült a segítségnyújtásra.

"A támogatási program olyan külföldi vállalatok munkavállalóinak szól, amelyek ideiglenesen felfüggesztették tevékenységüket, vagy úgy döntöttek, hogy elhagyják Oroszországot"

- írta egy blogposztban.

A polgármester szerint a segítségnyújtási terv képzést, ideiglenes és közmunkában való foglalkoztatást, valamint szervezetek és cégek arra való ösztönzését tartalmazza, hogy olyan munkavállalókat alkalmazzanak, akiknek a cégei elhagyták a várost.

A szankciók megbénították az orosz gazdaságot, az országot több mint egy évszázad óta az első külföldi adósságtörlesztési csőd szélére sodorták. Az infláció az egekbe szökött, és

a közgazdászok mély válságot prognosztizálnak.

Mivel Oroszország nem férhetett hozzá devizatartalékainak mintegy feléhez – amelyeket a szankciók miatt befagyasztottak –, április elején két lejáró kötvényt nem a szerződésekben előírt dollárban, hanem rubelben próbált kifizetni - közölte pénteken a Moody's hitelminősítő intézet. Oroszországnak május 4-ig kell eleget tennie kötelezettségeinek, különben fizetésképtelennek minősülhet.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×