eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Lerombolt lakóépület romjai a délkelet-ukrajnai kikötővárosban, Mariupolban 2022. április 13-án.
Nyitókép: Alekszej Alekszandrov

Orosz ultimátum Mariupol védőinek

Fegyverletételre szólítottak fel. A határidő lejárt. Frissítve.

Az orosz erők felszólították a Mariupolt védő ukrán katonákat és „külföldi zsoldosokat”, hogy tegyék le a fegyvert. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint vasárnap délelőtt 10-ig - vagyis magyar idő szerint 9-ig - adtak lehetőséget arra, hogy az Azovsztal acélműveket védő ukránok és külföldi zsoldosok megadják magukat. Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint a fegyvereiket és lőszereiket hátrahagyókat a genfi egyezmény szerint hadifogolyként kezelnék.

Órákkal a határidő lejárta után az ukrán miniszterelnök azt mondta: az ukrán egységek továbbr harcolnak, nem tették le a fegyvert Mariupolban. Denisz Smihal az ABC amerikai tévécsatornának azt mondta, hogy nem csak az acélgyárat, hanem a város egyes részeit is az ukrán erők ellenőrzik. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt szombaton, hogy erőik csak a város egy kis részét ellenőrzik már, de kormánya napi kapcsolatban van a védőkkel. Moszkvai közlés szerint ugyanakkor a város lakónegyedei már orosz ellenőzés alatt vannak.

Ha az oroszok teljesen elfoglalják Mariupolt, akkor az Ukrajna elleni háborújuk február 24-i kezdete óta ez lesz az első nagyváros, amely a kezükre kerül. Kezdettől fogva ebben a kikötővárosban voltak a leghevesebb harcok, és egybehangzó közlések szerint a humanitárius katasztrófa is ott a legsúlyosabb.

Robbanások Kijev közelében

Vasárnap hajnalban Ukrajna-szerte megszólaltak a légvédelmi szirénák, Kijev térségében robbanások hallatszottak. A főváros közelében fekvő Brovarit érte rakétatámadás, amely megrongálta az infrastruktúrát - jelentette be Igor Szapozsko polgármester.

Szombat reggel egy ember meghalt és többen megsérültek, amikor az oroszok légicsapásokat hajtottak végre a főváros szélén lévő Darnyickij kerületben. Az orosz védelmi minisztérium akkor arról számolt be, hogy egy kijevi hadiüzemre mértek légicsapást.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×