eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
Doktornő beolt egy fiatalt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második, emlékeztető adagjával Budapesten, a Honvédkórház (Magyar Honvédség Egészségügyi Központ) oltópontján 2022. február 21-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

A Pfizer kiterjesztené az emlékeztető oltást

A kutatók szerint az újabb oltás általában felpörgette az immunválaszt.

Ki akarják terjeszteni a koronavírus elleni emlékeztető oltást az Egyesült Államokban az egészséges, általános iskoláskorú gyermekekre - közölte a Pfizer gyógyszervállalat.

Az amerikai egészségügyi hatóságok jelenleg is azt szorgalmazzák, hogy 12 éves kor felett mindenki kapjon még egy oltást a koronavírus legújabb változatai elleni leghatásosabb védelem érdekében. A közelmúltban az 50 évesek és annál idősebbeknek is lehetőséget adtak egy újabb oltás felvételére.

A Pfizer szerint azonban az új adatok tükrében

az egészséges 5-11 évesek számára is hasznos lehet egy újabb, gyerekek számára biztosított oltás.

Egy kisléptékű tanulmányban arról számoltak be, hogy 140, két oltással már rendelkező gyermek kapott emlékeztető vakcinát hat hónappal a második után. A kutatók szerint az újabb oltás általában felpörgette az immunválaszt.

A Pfizer és partnere, a BioNTech sajtóközleményében arról számolt be, hogy 30 gyermeknél a vírus elleni antitestek szintje 36-szorosára nőtt, ami elég magas ahhoz, hogy felvegye a harcot a szuperfertőző omikron változat ellen.

Az adatokat egyelőre nem publikálták, és független szakértők sem ellenőrizték. A Pfizer akkor tesztelte a gyerekek emlékeztető oltását, amikor télen megnőtt az omikron változattal megfertőződöttek száma. A Covid-19-es esetek száma ugyan jelenleg már jóval alacsonyabb az Egyesült Államokban, de az elmúlt hetekben az omikron egy fertőzőbb változata vált a domináns típussá Amerikában és világszerte.

A Pfizer és a BioNTech azt tervezi, hogy a napokban kérelmezik az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóságnál, hogy engedélyezze az egészséges 5-11 évesek számára az emlékeztető oltást. Eredményeiket meg kívánják osztani az európai és más szabályozó hatóságokkal is.

A védőoltások általában kevésbé hatékonyak az omikron variáns ellen, mint a korábbi vírusvariánsok ellen, ugyanakkor még mindig erős védelmet nyújtanak a súlyos megbetegedéssel szemben. Bár a Covid-19 nagyobb veszélyt jelent a felnőttekre, a fiatalok is súlyosan megbetegedhetnek. Az egészségügyi hatóságoknak kell eldöntenie, hogy az egészséges, általános iskoláskorú gyerekeknek valóban szükségük van-e emlékeztető oltásra, és ha igen, mikor.

Az Egyesült Államokban csak a Pfizer vakcinájával oltják a gyermekeket. Az 5-11 éveseknek annak az oltóanyagnak a harmadát adják be, amit a 12 éves és idősebb korosztály kap. A fiatalabb korosztály alig több mint negyede kapott két adagot azóta, hogy tavaly novemberben, nem sokkal az omikron elterjedése előtt, engedélyezték a beoltásukat.

Az Egyesült Államokban az 5 éven aluli gyermekek számára nem engedélyezték a védőoltást, de a szakértők szerint a súlyosan legyengült immunrendszerű 5-11 éveseknek három adagot kellene kapniuk, hogy nagyobb eséllyel védekezhessen a szervezetük a fertőzés ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Intenzív havazás miatt súlyos vasúti fennakadásokra figyelmeztet a MÁV

Intenzív havazás miatt súlyos vasúti fennakadásokra figyelmeztet a MÁV

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) tájékoztatása szerint intenzív ausztriai és németországi, München környéki havazás nehezíti, lassítja a közlekedést több vasútvonalon is, ezért jelentős fennakadások, késések tapasztalhatók a távolsági és regionális vonatforgalomba - közölte a MÁV. A helyzet érinti a München, Salzburg, illetve Zürich felől Magyarországra érkező, és Hegyeshalmon, Győrön át Budapestre közlekedő nemzetközi vonatokat is (Railjet, EuroCity, EuroNight), továbbá a Budapest felől Ausztria felé ugyazezen irányokba közlekedő nemzetközi járatokat is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×