eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: 111w57.com

Felépült a világ legkarcsúbb felhőkarcolója - képek

Manhattanben húzták fel a Steinway Towert, melynek magasság-szélesség aránya 24:1, így fejlesztői szerint a világ legkarcsúbb felhőkarcolója.

A felhőkarcoló az egyik legmagasabb épület lett a nyugati féltekén: 435 méteres magasságát csak a One World Trade Center és a Central Park Tower múlja fel New Yorkban. A 84 emeletes épületben 60 lakás kapott helyet a CNN cikke szerint.

A tornyot a New York-i SHoP Architects építésziroda tervezte és a JDS Development, a Property Markets Group és a Spruce Capital Partners építette. A kivitelezés 2013-ban kezdődött.

A Steinway Tower és a Central Park
A Steinway Tower és a Central Park

A szuperkarcsú felhőkarcolók, melyeket ceruzatornyoknak is neveznek, a hetvenes években Hongkongból indultak világhódító útjukra. Azóta a nagyobb metropoliszokban már épültek ilyen felhőkarcolók.

A Steinway Tower a Central parkra kínál kilátást, legfelső lakása egy háromszintes penthouse. Az építészek szerint tervezésével az volt a cél, hogy New York város sziluettjéhez új és kifinomult elemet adjanak hozzá, miközben a helyszín történeti értékeit is megőrzik az épülettel.

"Az előzetes elképzeléseinket a New York-i felhőkarcolókkal kapcsolatosan felváltotta a lehetőség, hogy valami olyat tegyünk, amit még soha nem csinált senki" - mondta Gregg Pasquarelli, a SHoP Architects vezetője a toronyházról.

A szupermagas torony a Steinway Hallhoz, egy 1925-ös épülethez kapcsolódik, amely a közönség a Steinway and Sons zongoragyártó cég egykori otthonaként és koncertteremként ismert. Ezt az egykori kulturális központot luxuslakásokká alakították át.

Az izgalmas burkolat
Az izgalmas burkolat

Az építész iroda a manhattani felhőkarcolók aranykorából és New York art deco történelméből merített ihletet. A torony homlokzata terrakottából készült tömbökből áll, ezt különböző szögekből és fényviszonyok közt szemlélve különböző hatásokat kelt az épület színe. A felhőkarcolóban egy stúdiólakás 7,75 millió dollártól vásárolható, míg a három szintes penthouse-ért 66 milliót kérnek el.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×