eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pexels.com

Drasztikus lépés Chilében: záródhatnak az ivóvízcsapok

Fél évezredes történetében első ízben korlátozni kényszerülhetnek a vízfogyasztást a 5,6 millió lakosú chilei fővárosban a rekordhosszúságú, 13. éve óta tartó szárazság miatt. A főváros egyes részein elzárhatják a csapokat.

Miután az aszály már a 13. évébe lép Chilében, az ország hétfőn bejelentett egy tervet arról, hogyan fogják a vizet adagolni a közel 6 milliós főváros Santiagóban és környékén – írja a Reuters, amit a VG szemlézett.

A régió kormányzója, Claudio Orrego szerint a város 491 éves történetében sosem volt hasonló helyzet, amikor nem volt elegendő a víz minden ott élő számára.

A terv egy négy lépcsős zöldtől a vörösig tartó jelzőrendszeren alapulna és első lépésben csak bejelentések, később a víznyomás csökkentése,

végül pedig a csapok forgó rendszerben történő elzárása következne, akár 24 órára is, ami alkalmanként 1,7 millió embert érintene.

A jelzőrendszer a Maipo és Mapocho folyók vízhozamán alapulna, mely az aszály kezdete óta folyamatosan csökken. A vízhozam függvényében döntenének arról, hogy tizenkét-, hat- vagy négynaponta rendelnek-e el korlátozásokat. Mindegyik esetben más-más városrészben csökkentik a vízellátást.

A kormány becslései szerint a víz elérhetősége az elmúlt 3 évtizedben az országban 10 százalékos csökkenés után 37 százalékra esett és tovább feleződhet az ország északi és középső részén 2060-ra.

"Ez az első eset a történelemben, hogy Santiago vízkorlátozási tervet készített a klímaváltozás súlyossága miatt. Fontos megérteni, hogy a klímaváltozás velünk marad, és nemcsak globális, hanem lokális is" - hangoztatta a kormányzó.

A korlátozások alól mentesülnek a belváros egyes részei, illetve azok a területek, ahol fúrt kutakból vagy egyéb módon oldják meg a vízellátást.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×