eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
2017. április 7-én készült kép Sehbaz Sarifről, a pakisztáni parlamenti alsóház ellenzékének vezetőjéről Iszlámábádban. A pakisztáni miniszterelnöki tisztségre Sehbaz Sarif a legesélyesebb azt követően, hogy a parlament megvonta a bizalmat Imran Hán miniszterelnöktől 2022. április 9-én. A több mint 220 milliós lakosságú ország 75 éves történelme alatt egyetlen miniszterelnök sem töltötte ki ötéves ciklusát.
Nyitókép: MTI/AP/Andzsum Navíd

Megválasztották az új pakisztáni kormányfőt

Az új kormányfő testvére háromszor volt az ország miniszterelnöke.

A pakisztáni parlament megválasztotta miniszterelnöknek Sehbaz Saríf ellenzéki vezetőt, miután két nappal korábban megvonta a bizalmat Imran Hán kormányfőtől.

Sehbaz Saríf annak a Navaz Sarífnak az öccse, aki háromszor volt az ország miniszterelnöke, és akinek politikai pályafutását számos botrány övezte. Különböző köztörvényes bűncselekményekkel, korrupcióval és terrorizmussal is megvádolták, többször bebörtönözték, majd végül eltiltották a részvételtől a politikai életben, és most londoni száműzetésben él.

A 342 tagú alsóházban 174-en szavaztak Sehbaz Saríf megválasztására. A másik jelölt Sah Mahmúd Kuresi külügyminiszer volt, akit a kormánypárt, a Pakisztáni Igazságosság Pártja (Tehrik-i-Inszaf) támogatott, de miután a kormánypárt képviselői - kereken százan - a szavazás előtt mindössze néhány perccel kivonultak a teremből, sőt, testületileg lemondtak parlamenti mandátumukról -, Kuresi egyetlen szavazatot sem kapott.

Hírügynökségek szerint a kormánypárt kivonulásával csak tovább húzódik az ország belpolitikai válsága.

Az AP amerikai hírügynökség hozzátette, hogy Sehbaz Saríf megválasztása nem garantálja Pakisztán békés jövőjét és a gazdasági problémák megoldását.

A 70 éves Sehbaz Saríf 1988 óta vesz részt a politikai életben, és egyéb posztok mellett a legnépesebb és politikailag legfontosabb tartomány, Pandzsáb vezetője (főminisztere) volt három cikluson át.

A több mint 220 milliós lakosú ország 75 éves történelme alatt egyetlen miniszterelnök sem töltötte ki ötéves ciklusát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×