eur:
389.69
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Back view of elementary student raising arm in order to answer a questing during a class.
Nyitókép: Drazen Zigic/Getty Images

Ügyvédek lepik el a bécsi iskolákat

Egyedülállónak számító, az erőszak és a gyűlölet elleni prevenciós projektet indított el az osztrák fővárosban a bécsi ügyvédi kamara és a helyi oktatási hivatal.

A cél az, hogy a diákokat megismertessék egyes cselekedeteik lehetséges büntetőjogi következményeivel, és ezzel is hozzájáruljanak az iskolai bűnözés felszámolásához.

Michael Enzinger, a bécsi ügyvédi kamara elnöke arról számolt be, hogy eddig 70 iskola jelezte részvételét a projektben. Örvendetesnek nevezte azt is, hogy eddig az ügyvédi kamara több mint 130 tagja közölte: kész az érintett iskolákat felkeresni. A felvilágosítást az ügyvédek minden térítés nélkül vállalták.

"Minden megakadályozott bűncselekmény nyereség"

– fogalmazott a kamarai elnök.

A projektben valamennyi bécsi iskola hetedik, nyolcadik,valamint kilencedik osztálya részt vehet.

Ezekbe az osztályokba járnak azok a diákok, akik hamarosan betöltik a 14. évet, illetve már betöltötték azt. Ausztriában ugyanis a 14 éves kor a büntethetőség alsó határa.

"Tudatában vagyunk annak, hogy a börtön nélküli társadalom utópia. De minden erőfeszítést meg kell tennünk annak érdekében, hogy a fiatalokat felvilágosítsuk arról, hol húzódik a vörös vonal" – hangoztatta Enzinger, utalva arra, hogy ezek a bűncselekmények a verekedéstől a kiberzaklatásig terjedhetnek.

Számos fiatal számára nem egyszerű annak átlátása, hogyan működik az osztrák jogrendszer, és milyen büntetések léteznek. Több diák egyáltalán nem tudja, hogy bizonyos cselekmények már büntetőjogi eljárást vonhatnak maguk után. Ezek közé tartoznak a "normális verekedésen" túlmenő tettlegességek, a különböző zaklatások, valamint a személyességi jogok megsértése.

Az elmúlt években például az osztrák iskolákban is

új bűncselekmények ütötték fel a fejüket, például kiberzaklatások, továbbá jogtalan fényképfelvételek készítése.

Tapasztalatok szerint bizonyos kortól a diákok már próbálkoznak azzal, hogy "átlépjék a határokat", és bizonyos dolgokat kipróbáljanak – vélekedett az egyik bécsi gimnázium igazgatója. Lise Meitner utalt arra, hogy a legtöbb ilyen eset a zaklatás területét érinti. A diákok különböző iskolákból érkeznek, és meg kell találniuk a helyüket. Vannak olyanok, akik egyfajta hangadói szerepre törnek, és olyanok, akik velük tartanak.

Az ilyen jellegű cselekmények azonban már nem csupán az iskolákban történnek, hanem a WhatsAppon keresztül is. A tanároknak a projekt keretében az a feladatuk, hogy a fiatalok számára egyértelművé tegyék:

nem minden szórakozás, ami szórakozásnak tűnik.

Az iskoláknak az ügyvédi kamaránál kell jelezniük, hogy érdeklődnek a projekt iránt. Az ügyvédek egy-egy iskolai órára keresik fel az osztályokat, és lehetőség szerint megfelelő prezentációval világosítják fel a diákokat arról, hogy milyen cselekmények büntetendők, és melyek a lehetséges büntetések.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×