eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Egy páciens megkapja az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyag második adagját Budapesten, a Szent János kórházban kialakított oltóponton 2021. április 7-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Hatékony a Szputnyik V a HIV-fertőzöttek szervezetében

Akár 97 százalékos is lehet az eredmény.

Nagyfokú, 79 százalékos hatékonyságot mutat a koronavírus elleni Szputnyik V vakcina a HIV-fertőzöttek szervezetében - ismertette a kutatási eredményeket az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI).

Az orosz oltóanyagok terjesztését finanszírozó RFPI felhívta a figyelmet arra, hogy a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) és az AIDS elleni küzdelem és megelőzés moszkvai központja által végzett kísérletek, s a The Lancet című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a Szputnyik V a világon az első olyan koronavírus elleni vakcina, amely igazoltan hatékony az antiretrovirális gyógyszerekkel kezelt HIV-fertőzöttek szervezetében. A HIV-vírus okozza az AIDS betegséget.

A tanulmányt több, mint 24 ezer, antiretrovirális kezelésben részesülő HIV-fertőzött részvételével végzett kísérletek után publikálták. A Szputnyik V e páciensek csoportjában több mint 90 százalékos hatékonysággal vette elejét a HIV-fertőzöttek kórházi kezelésének, s 97 százalékot is meghaladó hatékonysággal akadályozta meg a koronavírus-fertőzés súlyos, illetve közepes nehézségű tüneteinek kialakulását az immunhiány-vírussal (HIV-vírussal) fertőzötteknél.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi adatai szerint a koronavírus-fertőzés miatt kórházi kezelésre szoruló HIV-betegek esetében a halálozási arány meghaladta a 23 százalékot.

Címlapról ajánljuk
Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az ATP-világranglista 37. helyezett játékosa az InfoRádió Aréna című műsorának vendége, és elmesélte, hogyan lett belőle teniszező, milyen hullámvölgyek voltak a pályafutásában és mennyire változtatta meg az életét a Carlos Alcaraz elleni tavaly májusi győzelem. Kiderült, hogy melyik borítást szereti a legjobban, hány versenyen játszana a szíve szerint, és minek örülne tíz év múlva.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×