eur:
389.72
usd:
362.67
bux:
68068.25
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Fotó: Twitter

Így estek el az orosz tábornokok az ukrajnai harcokban

Feltűnően sok magas rangú orosz életét követelte az ukrajnai háború első három és fél hete. A legfrissebb áldozat egy sorhajókapitány, a tengerészek közül az első magas rangú halálos áldozat orosz oldalról. A fél tucatnyi tábornok halálának körülményei – már amennyit tudni lehet róluk – megmutatják az orosz hadsereg nehézségeit.

Valóban életét vesztette Mariupolban Andrej Palij sorhajókapitány, az orosz fekete-tengeri flotta parancsnokhelyettese – ismerték el az orosz hatóságok idézi BBC tudósítását a hvg.hu. Palij orosz közlés szerint harcban esett el, haláláról először az ukrán fél számolt be. Az értesülést később megerősítették a flottától, illetve Szevasztopol polgármestere is részvétközleményt tett közzé. Az orosz fegyveres erők eddig öt tábornoki rangú tisztet veszítettek el az Ukrajna ellen indított inváziójukban, Palijuk az első magas rangú tengerész halottjuk.

Természetesen mindkét oldalon súlyosak a veszteségek, de feltűnő, hogy sok magas rangú orosz esett el a február 24-én indított háború első heteiben.

14 ezer orosz halottról beszélnek az ukránok

"Itt az ideje egyesülnünk. Itt az ideje tárgyalni. Itt az ideje helyreállítani Ukrajna területi épségét és igazságát" – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a hétvégén.

"Ellenkező esetben Oroszország veszteségei akkorák lesznek, hogy több nemzedékre lesz szükség, míg talpra áll" – figyelmeztetett. Itt elsősorban gazdasági és politikai következményekre gondolhatott Zelenszkij, hiszen elemzők szerint a talán váratlanul egységes nyugati szankciók gyors és igen erős csapást mértek Oroszországra mindjárt a háború kezdetén, de érdemes közelebbről megnézni a katonai veszteségeket is.

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek pénteken a Krím bekebelezése évfordulója alkalmából a Luzsnyiki stadionban tartott beszéde kapcsán Zelenszkij az imént idézettek mellett azt is megjegyezte: a stadion előtt álló százezer ember, az arénában lévő 95 ezerrel megfelel az Ukrajnába behatoló orosz katonák számának. "És most képzeljenek el hozzá

14 ezer holttestet a stadionban, a több tízezer sebesült és megcsonkított ember mellett"

– mondta az orosz veszteségekkel kapcsolatos ukrán becslésekre utalva.

Vagyis az ukránok szerint bő három hét alatt 14 ezer orosz katona esett el. Háborúban bevett szokás a saját veszteségeket alul-, az ellenségét fölülbecsülni, de hogy váratlanul küzdelmes és véres az oroszok számára a „ különleges katonai hadművelet” Ukrajnában, azt sok egyéb mellett az is jelzi, hogy helyszíni beszámolók szerint fehérorosz halottas házakban igyekeznek elrejteni halottjaikat.

Fél tucatnyi tábornok végzete lett az ukrajnai háború

A G7 alaposan körbejárta az ukrajnai háborúban elesett orosz tábornokok ügyét.

A viszonylagos orosz sikertelenségnek sok összetevője van a logisztikától a csapatok moráljáig, és ezekről biztosan rengeteg elemzés születik a jövőben, de feltűnő, hogy milyen sok orosz tábornok esett el – írják.

Nyugati források szerint az Ukrajna ellen felvonuló orosz hadsereget körülbelül 20 vezérőrnagy irányította eredetileg, közülük estek el négyen, míg az esetleges továbbiaké speciális eset. Már a négy is rendkívül magas szám történelmi összevetésben egy támadásban lévő hadsereg esetében.

Az Egyesült Államok hadserege a második világháború európai hadszínterén több mint három év alatt vesztett összesen nyolc tábornokot,

és közülük kettővel nem az ellenség végzett, hanem vitorlázógép-baleset, illetve baráti tűz – jegyzik meg.

Mindegyik elesett orosz tábornok esete egyedi, összességében mégis jól kirajzolják azokat a problémákat, amelyekkel az orosz csapatoknak meg kell küzdeniük Ukrajnában – állítják.

Andrej Szuhoveckij a 41. összfegyvernemi hadsereg parancsnokhelyettese volt, és ha minden igaz, egy ukrán mesterlövész végzett vele. Az elérhető információk szerint a vezérőrnagy korábban a 7. ejtőernyős hadosztályt vezette, márpedig ennél az elit csapatnemnél alapelvárás a kifejezetten agresszív harcászat és a kezdeményezőkészség, így esetében joggal feltételezhető, hogy ha nem ment úgy az előrenyomulás, ahogy a parancsnokság utasításba adta, akkor az első vonalba sietve akarta kézbe venni a dolgokat. Arról ellentmondásos információk jelentek meg, hogy hol érte a végzet, Ukrajna északi és keleti része is szóba került.

A keveset mozgó frontvonal kedvez a mesterlövészeknek, így életszerűnek tűnik, hogy ez lett Szuhoveckij veszte – jegyzik meg.

A BBC által idézett szakértők szerint

az ukrán hadsereg célzottan vadászik a magas rangú orosz katonai vezetőkre,

hiszen az ő likvidálásukkal tovább rombolják a csapatok morálját, valamint nagy zavart okozhatnak a hadműveletek irányításában. Nyugati elemzők szerint az orosz alakulatok vezetése meglehetősen fejnehéz, a tábornokok több kérdésben döntenek, mint a NATO-hadseregekben. Egy három évvel ezelőtt bevezetett reform nyomán a zászlóaljparancsnokok ugyan nagyobb döntési szabadságot kaptak, de ez a gyakorlatban még nem mindig érezteti a hatását.

A harkivi elakadás legalább még egy tábornokába került a 41. hadseregnek, elesett ugyanis a vezérkari főnöke, Vitalij Geraszimov is. Amennyire az információmorzsákból összerakható, az ő vesztét az okozhatta, hogy miután

nem működött az orosz hadsereg rengeteg pénzből kifejlesztett kommunikációs rendszere,

titkosítás nélküli telefont vagy rádiót használt. Az ukránok bemérték az üzenetek forrását, majd csapást mértek a helyszínre, megölve a vezérkari főnököt több más törzstiszttel együtt.

A következő tábornoki rangú áldozat Andrej Kolesznyikov, a 29. összfegyvernemi hadsereg parancsnoka volt március 11-én. Halálának körülményeiről nem sokat tudni, inkább csak találgatják a nyugati megfigyelők, hogy azért mehetett közel a fronthoz, hogy pontosabb ismereteket szerezzen a helyzetről, illetve személyesen buzdítsa a katonákat a támadás folytatására.

Oleg Mityajev vezérőrnagy a 150. gépesített lövészhadosztály parancsnoka volt, állítólag Mariupol ostroma közben esett el. Ő tapasztaltnak számított Kelet-Ukrajnában, állítólag korábban is részt vett a szakadárok támogatásában.

Az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldről érkezett csapatok egy katasztrofális kimenetelű támadása során állítólag elesett Magomed Tusajev tábornok is. Ezt a csecsen vezetés tagadta, döntő bizonyíték nem került elő.

Andrej Mordvicsev altábornagy a 8. összfegyvernemi hadsereget vezette, a már említettekkel ellentétben ő nem egy-, hanem kétcsillagos tábornok, azaz ha igaz a hír, a háború eddigi legmagasabb rangú orosz áldozatáról van szó – írja a G7. Állítólag az oroszok által korábban elfoglalt herszoni repülőtér elleni ukrán tüzérségi csapás végzett vele, amely a nyilvánosságra hozott műholdképek szerint tucatnyi helikoptert és számos teherautót is megsemmisített vagy súlyosan megrongált, mivel könnyelműen helyezték el őket.

A legfrissebb áldozat pedig a már említett Andrej Palij sorhajókapitány. Ő a legmagasabb rangú tengerészek közül az orosz hadsereg első halottja az ukrajnai háborúban.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×