eur:
388.91
usd:
360.97
bux:
68846.98
2024. május 7. kedd Gizella
A német légierő A310-es repülőgépe mintegy 140 Kínából kimenekített német állampolgárral a fedélzetén leszáll a frankfurti repülőtérre 2020. február 1-jén. Az embereket az orvosi vizsgálat után két hétre karanténba zárják. Az új koronavírus eddig csaknem 12 embert fertőzött meg Kínában, a halottak száma pedig elérte a 259-et Kínában, valamint szórványos eseteket jelentettek több mint 20 országból.
Nyitókép: MTI/EPA/Felipe Trueba

Sztrájk bénítja a forgalmat kedden a legnagyobb német repülőtéren

Németország legforgalmasabb légi közlekedési csomópontját, a frankfurti nemzetközi repülőteret is eléri kedden a biztonsági dolgozók hétfőn kezdett sztrájkja.

A havonta több millió utast kiszolgáló repülőtér üzemeltetőjének (Fraport) közleménye szerint a hajnali két órától 23 óráig tartó sztrájk miatt szünetel a biztonsági átvilágítás, ezért az induló járatok utasai nem léphetnek be az utasterminálba és nem tudnak eljutni repülőjükhöz. A Fraport azt tanácsolja nekik, hogy ne is keressék fel a repülőteret, hanem inkább az adott légitársaságnál vagy utazásszervezőnél kérjenek felvilágosítást a teendőkről.

Ugyanakkor a tranzitforgalom nem áll le, de az átszálló utasoknak is fennakadásokkal, késéssel kell számolniuk - közölték.

A frankfurti repülőtér keddi menetrendjében eredetileg 770 járat szerepelt, ez nagyjából 80 ezer fős utasforgalmat jelent. A kimaradó járatok pontos száma még nem ismert. A reptér első számú partnere, a Lufthansa légitársaság 48 járatot törölt.

A biztonsági dolgozókat a németországi szolgáltató szektor legnagyobb munkavállalói érdekképviselete, a Verdi szakszervezet hívta sztrájkba. A munkabeszüntetéssel igyekeznek nyomást gyakorolni a repülésbiztonsági vállalatok szövetségére (BDLS), amellyel eredménytelen volt a terület nagyjából 25 ezer munkavállalójának képviseletében kezdett bértárgyalás első három fordulója. A Verdi a többi között legalább egy eurós órabéremelést követel, és azt is, hogy a poggyász és a személyzet ellenőrzését végző alkalmazottak fizetését igazítsák az utasellenőrzéssel foglalkozó kollégák fizetéséhez. A BDLS a valóságtól elrugaszkodottnak tartja a munkavállalói igényeket.

A figyelmeztető sztrájk hétfőn kezdődött és hét nemzetközi repülőtér forgalmát akadályozta. A biztonsági személyzet felfüggesztette a munkát például a hamburgi és a berlini repülőtéren. A Verdi becslése szerint nagyjából 1350 munkavállaló csatlakozott a tiltakozó akcióhoz, amelynek következtében hétfőn több száz járatot kellett törölni.

Címlapról ajánljuk
Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×