eur:
389.35
usd:
363.6
bux:
68049.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Síita húszi fegyveresek egy toborzógyűlésen a jemeni fővárosban, Szanaában 2021. november 24-én. A húszi lázadók folytatják támadásaikat a hadsereg állásai ellen az olajban gazdag, stratégiai fontosságú észak-jemeni Márib tartomány ellenőrzéséért. A szunnita többségű közel-keleti országban 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott, rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között.
Nyitókép: MTI/EPA/Jajha Arhab

Új vezetője van az Iszlám Államnak, megerősítették elődje halálát

Egy szíriai hadműveletben egy hónappal ezelőtt végeztek az amerikai erők az ISIS előző vezetőjével.

Egy csütörtökön közzétett hangüzenetben az Iszlám Állam szóvivője, Abu Omar al-Muhajer megerősítette, hogy a csoport vezetője, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, valamint korábbi szóvivője, Abu Hamza al-Qurayshi is meghalt egy amerikai rajtaütésben.

Muhajer arról is beszélt, hogy Abu Hassan al-Hashimi al-Qurayshi lesz a szervezet új vezetője, akit még az Iszlám Állam néhai vezetője választott ki utódjául a The Guardian cikke szerint.

Az új vezér valódi neve nem ismert, és az sem tudni, hogy iraki-e, mint két elődje, akiket egyaránt a Szíria lázadók által ellenőrzött részein öltek meg.

Az egykori és az új vezetőről nem feltételezik, hogy rokonok lennének: az al-Qurayshi név a Quraishból, annak a törzsnek a nevéből származik, amelyhez Mohamed próféta tartozott.

Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi-t az amerikai különleges erők február 3-ai éjszakai rajtaütése során halt meg: családtagjaival együtt felrobbantotta magát, amikor rajtaütöttek a török határhoz közeli északnyugat-szíriai Atme városában lévő rejtekhelyén. Mintegy 50 amerikai szállt le helikopterekkel, hogy megtámadja a házat Szíria lázadók által ellenőrzött területén. A két órás fegyveres összecsapásban összesen 13 ember halt meg, köztük hat gyermek és négy nő.

Az északi Tel Afar városában született iraki Qurayshi a Szaddam Huszein utáni szunnita vezetésű felkelés veteránja volt. Ő a negyedik magas rangú ISIS-vezető, akit az elmúlt két évben Idlíb tartományban felkutattak, elfogtak vagy megöltek. Qurayshi elődjét, Abu Bakr al-Bagdadit 2019 októberében ölték meg egy Atmétól 14,5 kilométerre délre fekvő faluban.

Az ISIS vezetőinek a térségben való fellelhetősége felveti annak a valószínűségét, hogy a vezetők új generációja a szíriai harcmezőkön keres menedéket.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×