eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

107 év után találtak rá az elsüllyedt hajóra

Az Endurance nevet viselő hajó az Antarktisznál süllyedt el: szinte teljesen sérülémentes állapotban találtak rá.

Az 1915-ben elsüllyedt hajó 3008 méter mélyen fekszik a Weddell-tengerben, amely a Déli-óceán egy zuga az Antarktisz északi partjai mentén, a Falkland-szigetektől délre. A felfedezés a Falkland-szigeteki Tengeri Örökség Alapítvány és a History Hit, a Dan Snow történész által alapított tartalmi platform együttműködésében jött létre, írja a CNN.

"Ez a legszebb fából készült hajóroncs, amit valaha láttam. Függőlegesen áll, jól kiemelkedik a tengerfenékből, ép, és ragyogó állapotban van" - mondta Mensun Bound, a feltárásokért felelős igazgató egy nyilatkozatban.

Az egykori expedíció

Ernest Shackleton a Déli-sark megszállottja volt, összesen négy expedíciót indította fehér kontinens irányába. Az Endurance fedélzetén 1914-ben kelt útra, a következő évben pedig elérte az antarktiszi McMurdo Soundot az Imperial Trans-Antarctic Expedition nevű útja során.

A Weddell-tengeren azonban a vastag jégtakaró közepén elakadt, 28 fős legénysége pedig elhagyta és táborhelyet létesített az úszó jégtáblákon.

A lakatlan Elefánt-szigetig jutottak, ahol néhányan mentőcsónakba szálltak, mellyel egészen Dél-Georgia-szigetig jutottak. Ezen átgyalogolva érték el az akkor még norvégok lakta Stromness bálnavadászállomást, és megszervezték az Elefánt-szigeten maradt emberek kimentését.

Hősies megmenekülés

Az expedíció kudarcba fulladt, a csapat túlélését és hónapokkal későbbi, emberéletet nem követelő mentését a kitartásuk és Shackleton hihetetlen vezetői képességeinek diadalaként értékelték. Shackleton egy másik expedíciót követően 1947-ben halt meg a Dél-Georgia-szigeten, ott is temették el.

A magára hagyott hajó elsüllyedt: nyughelye körülbelül négy mérföldre délre van attól a helytől, amelyről a hajót kormányzó új-zélandi Frank Worsley kapitány úgy gondolta, a hajó helye lehet. A felfedező csapat Fokvárosból indult el a dél-afrikai S.A. Agulhas II sarkkutató és logisztikai hajóval. Hajójukat és küldetésüket Endurance22-nek nevezték el.

Nem bolygatják a roncsot

Tudósok, történészek és filmesek is részt vettek az úton, a National Geographic készülő dokumentumfilmjéhez felvételeket is készítettek az Endurance felkutatásáról. A felfedezők a Saab által gyártott Sabertooth hibrid víz alatti keresőjárművekkel keresték meg a hajót.

Az Antarktiszi Egyezmény értelmében

a roncsot nem emelik ki,

hanem megtalálásának helyén marad, ott fogják feltérképezni és tanulmányozni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×