eur:
394.06
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A Sberbank Magyarország Váci úti bankfiókja 2022. február 28-án. A banknál a Magyar Nemzeti Bank (MNB) két bankszünnapot rendelt el a hitelintézet kérésére ettől a naptól. Ezen időszakban az ügyfelek bankkártyás tranzakciókat igen, ám számlaműveleteket nem tudnak indítani, számlájukra azonban érkezhet pénz.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Sberbank – Itt a kártalanítás menete

Az Országos Betétbiztosítási Alap március 3-án megkezdte és tíz munkanapon belül kifizeti a kártalanítást a Sberbanknál betéttel rendelkezőknek, személyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő (38 millió forint) összegig – közölte az OBA.

Az átszámítás a március 2-ai MNB devizaárfolyamon történik – olvasható a közleményükben.

A kártalanítást nem kell igényelni, a kifizetés alapját a bankban lévő személyes adatok jelentik.

Az OBA a kártalanítás összegéről minden esetben elszámolást készít, melyet tértivevényes levélben küld meg a betétesek részére a banki adatállományban található lakcímre vagy székhely címre.

A kártalanítási összegre nem vonatkozik a kamatjövedelem-adó levonási kötelezettség – írták.

A magyarországi lakcímmel rendelkező magánszemélyek részére a kártalanítást 2,5 millió forintig a Magyar Postán keresztül rendezik; 200 ezer forintig házhoz kézbesítik, efelett az értesítésben megjelölt postafiókban történik a kifizetés a postai utalvány ellenében.

A megjelölt 2,5 millió forintos értékhatár felett a kártalanítás közreműködő bankon keresztül történik átutalással már meglévő számlaszámra, de a közreműködő banknál is lehetőség lesz számlát nyitni.

Az OBA az úgynevezett közreműködő bank kijelöléséről a későbbiekben a honlapján, illetve a hamarosan kiküldésre kerülő személyre szóló levélben is értesíti a betéteseket. A közreműködő bank március 18-t követően is folyamatosan a kártalanítandó betétesek rendelkezésére fog állni – húzták alá.

A magyarországi székhellyel rendelkező cégek – ideértve az egyéni vállalkozókat, társasházakat, alapítványokat, egyesületeket – 20 ezer forintot meg nem haladó kártalanítási összeg esetén banki átutalással kapják meg kártalanításukat, miután bejelentik a számlaszámukat az OBA felé. Az értékhatár feletti összeg esetén a kártalanítás közreműködő banknál történik banki átutalással már meglévő számlaszámra vagy a közreműködő banknál is lehetőség lesz számlát nyitni.

Külföldi cégek és magánszemélyek összeghatártól függetlenül az OBA-hoz történő bejelentés alapján banki átutalással kapják meg a kártalanítási összeget.

Az OBA megerősítette, hogy

jelenleg a betéteseknek további teendője nincs,

és arra biztatta az érintetteket, hogy kövessék figyelemmel az OBA által nyújtott tájékoztatást.

A Start-számlával rendelkező betéteseknek nem lesz teendőjük; a Magyar Államkincstár a jogszabályi előírások alapján, a szülő vagy hozzátartozó intézkedése nélkül automatikusan kincstári Start-értékpapírszámlát nyit, ahova az OBA a Sberbanknál vezetett Start-számlák egyenlegét átutalja.

Abban az esetben, ha a betétes a 100 ezer eurónak megfelelő forintot meghaladó vagy az OBA által nem biztosított betétköveteléssel rendelkezik, akkor az OBA által ki nem fizetett betétrészre a végelszámolási eljárásban hitelezői igénybejelentést lehet tenni - hívta fel végül az OBA a figyelmet.

Az MNB március 2-án közölte, hogy miután az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál, a jegybank is visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. engedélyét és elrendelte annak végelszámolását.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×