eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Az európaiak spóroljanak a gázzal, tekerjék le egy fokkal a fűtést, szól egy javaslat

A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint ez csökkentheti az igényt az orosz gáz behozatalára.

Az európaiaknak egy fokkal lejjebb kellene állítaniuk a termosztátokat, hogy csökkentsék az orosz importtól való függőséget, amelyet Oroszország fegyverként használ az ukrajnai háborúban, javasolta mondta a világ vezető energetikai tanácsadója a The Guardian cikke szerint.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) által kidolgozott tízpontos terv szerint az európai kormányoknak a fosszilis energiahordozókat gyártó vállalatokra, amelyek az energiaárak emelkedéséből profitáltak, váratlan adót kellene kivetnie, azt pedig a nehéz helyzetben lévő fogyasztók energiaszámláinak csökkentésére kellene fordítaniuk.

Komplex javaslatcsomaggal álltak elő

Az IEA szerint több atomerőmű tervezett bezárását is el kell halasztani, a bürokráciát csökkenteni kell, hogy több szél- és napenergia termelése váljon lehetségessé, és sürgősen fokozni kell az otthonok és a vállalkozások energiahatékonyságának javítására irányuló erőfeszítéseket.

"Oroszország gazdasági és politikai fegyverként használja földgázkészleteit. Ez mindenki számára világos a világon"

- fogalmazott Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója. Szerinte ha mindenki egy fokkal alacsonyabbra állítaná otthon termosztátját, az egy éven belül 10 milliárd köbméter gázt takarítana meg, ami a többi intézkedéssel együtt alkalmazva a 155 milliárd köbméteres teljes orosz gázimport hasznos megtakarítása lenne.

Európa nagyban támaszkodik az orosz gázra

A tízpontos terv azt is tanácsolja a kormányoknak, hogy ne írjanak alá új gázszerződéseket az orosz állami tulajdonú Gazprom energetikai vállalattal, illetve ne újítsák meg a lejáró megállapodásokat; határozzanak meg minimális kötelezettséget az energiavállalatok számára a gáztárolásra; gyorsítsák fel a gázkazánok hőszivattyúkra való cseréjét; keressenek alternatív gázellátást a világ más részeiből.

Az EU gázfelhasználásának 40 százaléka orosz importra támaszkodik.

A gázárak az elmúlt hónapokban rekordszintre emelkedtek, részben a koronavírus utáni globális gazdasági fellendülésnek köszönhetően, de azért is, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök az elmúlt hónapokban az orosz gázszállítások 25 százalékos csökkentését tervezte Európába, hogy előkészítse invázióját.

Barbara Pompili, az EU soros elnökségét betöltő Franciaország ökológiai átmenetért felelős minisztere elmondta: "Minden eddiginél fontosabb, hogy megszabaduljunk az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól és általában a fosszilis tüzelőanyagoktól. A tét mind az éghajlatváltozás elleni küzdelem felgyorsításának szükségessége, mind pedig - mint most láthatjuk - az európai kontinens rövid távú energiabiztonsága."

Az Európai Bizottság az IEA javaslatait felhasználja majd az ukrajnai háborúra válaszul kidolgozott saját, jövő héten nyilvánosságra hozandó energiaügyi cselekvési tervéhez.

Sürgető, hogy alternatív források után nézzünk

Kadri Simson, az EU energiaügyi biztosa szerint a blokk már eddig is távolodott a gáztól, de az ukrajnai háború miatt ez még sürgetőbbé vált.

"Oroszország Ukrajna elleni támadása vízválasztót jelent" - mondta.

Ha az IEA minden tanácsát követik a kormányok, az eredmény akkor is csak az lesz, hogy az EU orosz gázszükséglete körülbelül egyharmadával csökken, így Európa továbbra is nagy mértékben függ az orosz fosszilis energiahordozóktól.

Az IEA szerint tanácsaik ugyanakkor összhangban vannak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló uniós tervvel, az európai zöld megállapodással, és nem igénylik a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának növelését. Ha azonban Putyin tovább csökkentené az európai gázszállításokat, és a gázárak a jelenlegi szintnél is magasabbra emelkednének, az EU-ra nyomás nehezedhetne, hogy a szénfelhasználás csökkentése helyett növelje azt.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×