eur:
393.83
usd:
367.83
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Karl Nehammer osztrák kancellár a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételéről szóló törvényjavaslatról beszél egy sajtótájékoztatón Bécsben 2022. január 16-án.
Nyitókép: MTI/AP/Michael Gruber

"Ausztria semleges volt és az is marad"

Az osztrák kancellár Katarban a gázszállítások lehetőségéről egyeztet.

Védelmébe vette Ausztria semlegességét Karl Nehammer osztrák néppárti kancellár Katarban tett látogatásakor újságíróknak nyilatkozva.

"Ausztria semleges volt és az is marad" - jelentette ki Nehammer. "Az osztrák semlegesség jó szolgálatot tett és továbbra is jó szolgálatot tesz" - hangsúlyozta a kancellár. "Számomra a vita ezzel lezárult" - tette hozzá.

Az ukrajnai orosz hadműveletekre utalva Nehammer kiemelte, hogy Európa a második világháború óta nem tapasztalt válsággal küzd. "Háború zajlik. Gyors segítségre és szolidaritásra van szüksége helyben az embereknek. Támogatni kell a politikai döntéshozókat, akik most az életükért félnek.

Amire most egyáltalán nincs szükség, az olyan viták, amelyeknek semmi közük a valósághoz"

- húzta alá az osztrák semlegesség körül kialakult diskurzusra utalva.

Az osztrák kancellárt katari látogatásán Leonore Gewessler zöldpárti környezetvédelmi, klímaügyi és energetikai miniszter is elkísérte azzal a céllal, hogy kipuhatolják gázszállítások lehetőségét, amelyekkel az orosz gázszállításokat legalább részben helyettesíteni tudnák Ausztriában.

Az osztrák delegáció a nap folyamán az Egyesült Arab Emírségekben is tárgyalt, az osztrák hírügynökség jelentése szerint arról, hogy "jó helyet biztosítsanak Ausztriának a gázvásárló országok sorában".

"Nem mi egyedül utaztunk ebbe a régióba", de Ausztria az elsők között van - hangsúlyozta Gewessler. A miniszter ugyanakkor elismerte, hogy nem lehet egyszerűen helyettesíteni, "főleg rövid távon" az orosz földgázt Katarból. Ausztria előnye azonban, hogy az OMV már rendelkezik egy keretmegállapodással Katarral, ami alapja lehet a további tárgyalásoknak".

A zöldpárti tárcavezető szerint középtávon fel kell hagyni a fosszilis energiahordozók használatával és csökkenteni kell az energiafelhasználást.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×