eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Ukrán katona dohányzik egy páncélozoott jármű mellett a kelet-ukrajnai Harkiv közelében 2022. február 26-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Andrew Marienko

Egyértelmű céllal érkeztek az ukránok a tárgyalásra, már a helyszínen vannak a felek

A fehérorosz–ukrán határnál magyar idő szerint 10 órára tervezték a megbeszélések kezdetét.

Megérkezett az ukrán és az orosz delegáció a háborúban álló felek közötti tárgyalás helyszínére, a fehérorosz–ukrán határra.

Vlagyimir Megyinszkij, az orosz delegáció vezetője elmondta: készen állnak az ukrán féllel mindaddig tárgyalni, ameddig sikerül megállapodásra jutni. "A konfliktus minden órával csak húzódik, ukrán civilek és katonák halnak meg. Megállapodásra akarunk jutni, de az egyezségnek mindkét fél érdekét kell szolgálnia" – fogalmazott Megyinszkij.

Az ukrán elnöki hivatal azt közölte: az ukrán delegáció fő célja, hogy megállapodásra jussanak

  • az azonnali tűzszünetről és
  • az orosz csapatok kivonásáról Ukrajnából.

A találkozó helyszíne Fehéroroszországban van, az ukrán határ közelében. Orosz közlés szerint a tárgyalás (közép-európai idő szerint) 10 órakor kezdődött.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap azt mondta, hogy nem igazán hisz az ukrán és az orosz küldöttségek tárgyalásának sikerében, de legalább megpróbálják, így később senki sem mondhatja, hogy a kijevi vezetés nem akarta megállítani a háborút. Az ukrán elnök kiemelte: Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt kérte tőle, hogy az ukrán és az orosz delegáció "minden előfeltétel nélkül" találkozzon a Pripjaty folyónál, a fehérorosz-ukrán határon. Lukasenka felelősséget vállalt azért, hogy az ukrán delegáció fehéroroszországi tartózkodása idején nem vetik be az országban állomásozó repülőgépeket, helikoptereket és rakétákat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×