eur:
395.78
usd:
372.66
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Csöbör Katalin, a térség fideszes országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tart Miskolc avasi lakótelepén 2022. február 11-én. Gulyás Gergely bejelentette, hogy lecserélik a szemétlerakókat Miskolc avasi városrészében. A kormány által 200 millió forinttal támogatott fejlesztés eredményeként lehetővé válik a szemét szelektív gyűjtése és tisztább lesz a környék.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Gulyás Gergely: javítani kell a magyar-német politikai kapcsolatokon

A magyar-német gazdasági kapcsolatok kiválóak, és a politikai kapcsolatok is "működnek", de lehetne javítani rajtuk, és a magyar kormány éppen ezt szeretné - jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Berlinben.

A politikus a magyar-német barátsági szerződés megkötésének 30. évfordulója alkalmából a berlini magyar nagykövetségen rendezett pódiumbeszélgetésen kiemelte, hogy a német szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) alkotta koalíció kormányának megalakulásával "új helyzet" alakult ki, amelyben minimális célként azt kell meghatározni, hogy a nézeteltérések ellenére is megmaradjon a készség a párbeszédre mindkét oldalon.

Mint mondta, az előző kancellár, Angela Merkel "nagy érdeme", hogy kormányzása idején ez a készség mindig megvolt.

Gulyás Gergely a rendezvényen átadta Rita Süssmuth-nak, a német szövetségi parlament (Bundestag) korábbi (1988-1998) elnökének a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, amelyet Áder János köztársasági elnök a rendszerváltoztatás éveiben a magyar-német, különösen az Országgyűlés és a Bundestag közötti kapcsolatok fejlesztésében betöltött kimagasló szerepe elismeréseként adományozott a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusának.

Gulyás Gergely a kitüntetettet méltatva kiemelte: a kiváló gazdasági és kulturális kapcsolatok mellett "gyakran az az érzésünk, hogy a politikai kapcsolatokban hiányzik az a megértés és tisztelet, amelyet Rita Süssmuth-tól mindig megkaptak a magyarok".

A pódiumbeszélgetésen mindkét politikus a két ország közötti kapcsolatok továbbfejlesztése mellett foglalt állást, és hangsúlyozta, hogy az Európai Unió jelmondata, az "egység a sokféleségben" jegyében megértéssel kell viszonyulni a különbségekhez.

A koronavírus-járvány miatt korlátozott számú - főleg politikusokból és diplomatákból álló - közönség előtt tartott, de az interneten élőben közvetített rendezvény hangsúlyos témája volt a kelet-ukrajnai helyzet, amellyel kapcsolatban Gulyás Gergely kijelentette, hogy "közösen el kell ítélnünk az Ukrajna területi épsége elleni támadást". Rámutatott, hogy Ukrajna szuverenitását és területi integritását éppen magyar vonatkozású nemzetközi szerződés, az 1994-es Budapesti Memorandum garantálja. Mint mondta, kétségtelen, hogy Oroszország megsérti a nemzetközi jogot. Hozzátette, hogy az Európai Uniónak "közös választ" kell adnia az "orosz agresszióra".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×