eur:
389.52
usd:
363.33
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
II. Erzsébet brit uralkodó (k) családjával nézi a hivatalos születésnapja alkalmából tartott hagyományos lovas díszszemlét a Buckingham-palota erkélyéről Londonban 2019. június 8-án. A Trooping of the Colour elnevezésű katonai parádét 1748 óta mindig június második szombatján tartják. II. Erzsébet királynő, a világ legidősebb és leghosszabb ideje regnáló uralkodója 1926. április 21-én született. II. Erzsébet mellett unokája, Vilmos herceg (b2), Vilmos felesége, Katalin hercegnő (b5), gyermekeik, György herceg (b3), Sarolta hercegnő (b4), Lajos herceg (b6), fia, Károly herceg (b8), Károly felesége, Kamilla hercegnő (b7), lánya, Anna hercegnő (b9), fia, András herceg (b12), unokája, Harry herceg (b13) és Harry felesége, Meghan hercegnő (b14).
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Yorkban szégyenkeznek, megfosztanák címétől András herceget

A yorki herceg peren kívüli megállapodást kötött az őt szexuális erőszakkal megvádoló Virginia Giuffre-vel, jelentős összeget fog adományozni a nő alapítványának.

András herceg következetesen tagadta a nemi erőszakot, melyet Giuffre állítása szerint akkor követett el rajta a férfi, amikor a lány még csak 17 éves volt. A per hírére Andrást megfosztották mecénási címeitől és katonai tisztségeitől is, de hercegi címét megtarthatta.

András 1986 óta York hercege: a címet Sarah Fergusonnal kötött, azóta felbomlott házasságakor kapta. A királynők második fiúgyermekének adományozott cím általában egy életre szól a The Guardian cikke szerint.

York már nem kér a hercegéből

Szerdán azonban egyre többen kezdték követelni, hogy fosszák meg a címtől. Rachael Maskell, York munkáspárti képviselője azt mondta, András érintettsége a szexuális zaklatással kapcsolatos vádakban mély fájdalmat és szégyent okozott sok embernek a városban.

"Bár megkönnyebbülés, hogy András herceg végre elismerte és megbánta, hogy szoros kapcsolatban állt egy elítélt szexuális bűnözővel és emberkereskedővel, Jeffrey Epsteinnel, az

ezzel kapcsolatos hosszú késlekedése és a vádakra adott kezdeti válasza sok embernek okozott mély fájdalmat és szégyent a városban.

Egy cím viselése nagyköveti kapcsolatot teremt az adott hellyel, és egy olyan világhírű város esetében, mint York, ez rendkívül fontos. Üdvözlendő, hogy most ígéretet tett arra, hogy támogatja az emberkereskedelem és annak áldozatai elleni küzdelmet. Hogy bizonyítsa, mennyire komolyan gondolja ezt a törekvést, arra kérem, hogy bűnbánata első tetteként erősítse meg, hogy támogatja a hercegi cím visszavonását" - fogalmazott.

Felvették a parlamenttel a kapcsolatot

A királynő nem vonhat meg saját hatáskörében nemesi címet: bármely, a cím megszüntetésére irányuló kísérletet a parlamentnek kell elfogadnia. A yorki városi tanács levélben fordul a parlamenti képviselőkhöz, hogy kifejezze aggodalmát, és megvitassa minden lehetséges módját annak, hogy megszűnjön András herceg Yorkhoz fűződő kapcsolata. Egy helyi lap szerint

a Yorkban élő megkérdezettek 88 százaléka is ezt szeretné.

Kedden hatalmas meglepetést jelentett, hogy a 62 éves András herceg peren kívül egyezett meg Virginia Giuffre-vel. Az egyezség pontos pénzügyi részleteit nem hozzák nyilvánosságra, de a herceg jogi stábja közölte, hogy András jelentős összeggel járul hozzá Virginia Giuffre jótékonysági alapítványához, amely a szexuális támadások áldozatait segíti jogaik érvényesítésében.

Részletek nem ismertek a megállapodásról

A megegyezésről a bíróság elé benyújtott dokumentum szerint András hercegnek soha nem állt szándékában, hogy Virginia Giuffre személyiségéről rosszakarattal nyilatkozzon, és

elismeri mindazt a szenvedést, amelyet volt vádlója szexuális visszaélések áldozataként, valamint igazságtalan, nyilvános támadások célpontjaként átélt.

Az okirat szerint András herceg sajnálkozásának ad kifejezést az Epsteinnel fenntartott egykori kapcsolataiért.

A brit királyi udvar kedd estig nem adott ki hivatalos közleményt az ügyben, így egyelőre nem ismert, hogy a megegyezés nyomán András herceg visszakapja-e a tőle nemrégiben megvont titulusokat, és az sem, hogy ezek után részt vesz-e a királyi család képviseletében az idei platinajubileumi, vagyis a királynő trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából rendezendő nagyszabású ünnepi eseményeken.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×