eur:
393.75
usd:
364.96
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
TULSA, OKLAHOMA - JUNE 01: U.S. President Joe Biden speaks at a rally during commemorations of the 100th anniversary of the Tulsa Race Massacre on June 01, 2021 in Tulsa, Oklahoma. President Biden stopped in Tulsa to commemorate the centennial of the Tulsa Race Massacre. May 31st of this year marks the centennial of when a white mob started looting, burning and murdering in Tulsas Greenwood neighborhood, then known as Black Wall Street, killing up to 300 people and displacing thousands more. Organizations and communities around Tulsa continue to honor and commemorate survivors and community residents. (Photo by Brandon Bell/Getty Images)
Nyitókép: Photo by Brandon Bell/Getty Images

Megérkeztek az első amerikai fegyverek Ukrajnába

A segély értéke mintegy 200 millió dollár. Joe Biden küldte.

Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag - közölte a kijevi amerikai nagykövetség.

Joe Biden elnök indítványára a washingtoni kongresszus még decemberben hagyta jóvá a fegyversegélyt Ukrajnának az orosz katonai fenyegetésre hivatkozva. Az első szállítmánnyal - amely "fegyvereket és lőszert tartalmaz a frontvonalon harcoló katonáknak" - az éjjel szállt le egy amerikai repülőgép Kijevben - írta a nagykövetség Twitter-fiókjában.

Oroszország a közelmúltban többször is felszólította Ukrajnát, hogy ne fegyverkezzen tovább, mert az csak növeli a katonai feszültséget, és felbátoríthatja arra, hogy katonai erővel próbálja visszaszerezni a szakadár oroszbarát keleti régiókat - írta a dpa hírügynökség.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: "Ukrajnában az ilyen segítségnyújtást úgy tekintik, mint korlátozás nélküli felhatalmazást a Donyec-medencei katonai művelet végrehajtására". Felszólította a nyugati országokat, hogy állítsák le "agresszív oroszellenes információs kampányukat", ne járuljanak hozzá Ukrajna "militarizálásához" és ne "húzzák be" a NATO-ba az Oroszországgal szomszédos államot.

Úgy vélekedett, hogy inkább az ukrajnai válság rendezéséről szóló minszki megállapodások és egyéb nemzetközi kötelezettségei végrehajtására kellene ösztönözniük a "kijevi rezsimet".

Pénteken Genfben tárgyalt Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a kialakult feszültségről, mindketten hasznosnak ítélték találkozójukat, és megállapodtak a megbeszélések folytatásában.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×