eur:
393.76
usd:
365.13
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A balti államok légelhárító és páncéltörő rakétákat adnak Ukrajnának

Lettország, Litvánia és Észtország úgy döntött, hogy Ukrajnát Stinger légvédelmi rakétákkal és Javelin páncéltörő rakétákkal látja el - számolt be pénteken az Ukrajinszka Pravda hírportál a balti államok védelmi minisztériumainak honlapjain olvasható tájékoztatásra hivatkozva.

A közlemény szerint a balti államok úgy döntöttek, hogy további védelmi segítséget nyújtanak Kijevnek az Oroszország által Ukrajnára és határaira gyakorolt fokozott katonai nyomás miatt. Észtország Javelin páncéltörő rakétákat, Lettország és Litvánia pedig Stinger légvédelmi rakétákat és hozzájuk kapcsolódó felszereléseket biztosít Ukrajna katonai, védelmi képességeinek megerősítésére. A közleményben hozzátették: ez a segítségnyújtás azután vált lehetővé, hogy az Egyesült Államok kormánya engedélyezte az amerikai gyártású fegyverek harmadik félnek történő átadását.

"Őszintén reméljük, hogy Ukrajnának nem kell majd bevetnie ezeket a fegyvereket, s felszólítjuk az Oroszországi Föderációt, hogy tartózkodjon az agresszív és felelőtlen magatartástól" - áll a közleményben.

Az Ukrajinszka Pravda hozzáfűzte, hogy egy Ukrajna elleni esetleges orosz invázió veszélye miatt Csehország azt tervezi, hogy Ukrajnát 152 milliméter kaliberű lövedékekkel látja el nehéztüzérsége számára. Erről csütörtökön beszélt egy interjúban Jana Cernochová cseh védelmi miniszter.

Nagy-Britannia a héten küldött kétezer páncéltörő fegyvert és körülbelül harminc elit katonát Ukrajnának, hogy kiképezzék az ukrán fegyveres erők tagjait. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök pedig pénteken jelentette be, hogy kormánya mintegy 120 millió kanadai dollár (körülbelül 30,4 milliárd forint) értékben nyújt kölcsönt Kijevnek az ukrán gazdaságot fenyegető orosz destabilizációs törekvések elleni fellépésre - emlékeztetett a hírportál.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×