eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Jakarta, 2018. április 5.2018. április 5-én közreadott kép nyomortanyákról a Ciliwung folyó partján, Jakartában február 6-án. Jakarta északnyugati része évente 7-10 centimétert, az északkeleti 2-4 centimétert süllyed a talajvízkészlet szivattyúzása, illetve a világóceán szintjének a jégsapkák olvadásából adódó emelkedése miatt. A mintegy tízmilliós lakosú főváros területének közel 40 százaléka van a tengerszint alatt, és a város élhető területének rohamos zsugorodása világviszonylatban is az elsők közt van. Az indonéz kormány védőgátat építtet a Jakartai-öböl partszakaszán. (MTI/EPA/Mast Irham)
Nyitókép: MTI/EPA/Mast Irham

Most már tényleg elköltözik Indonézia fővárosa

Jakarta árvíz- és földrengésgazdag helyen fekszik, ezért nem maradhat ott a központ.

Jóváhagyta az indonéz törvényhozás azt a törvényjavaslatot, amely áthelyezné az ország fővárosát Jakartából a távolabb fekvő és gyérebben lakott Kalimantán, más néven Indonéz Borneó régióba - közölte Puan Maharani parlamenti szóvivő.

A jogszabály egyúttal rendelkezik a mintegy 32 milliárd dolláros gigafejlesztés jogi kereteiről is.

Suharo Monoarfa fejlesztési miniszter a jogszabály elfogadását követően azt mondta, az új főváros egyben a nemzeti identitás jelképe és új gazdasági központ lesz.

A fővárost az indonéz szigetcsoport jávai nevén Nusantarának nevezik majd - tette hozzá a miniszter.

Joko Widodo elnök 2019-ben, a parlamentben elmondott beszédében jelentette be a főváros áthelyezéséről szóló terveit, hasonló elképzelések azonban már a gyarmati uralom alól függetlenné vált Indonézia első elnöke, Szukarno 1945-től 1967-ig tartó ciklusa alatt is felmerültek.

Jakarta népessége meghaladja a 10 milliót, és nagyjából még további 3 millió ember él a környező városokban, ami tovább fokozza a nagyváros zsúfoltságát. A jelenlegi főváros továbbá a világ legnépesebb szigetének számító Jáván található.

Indonézia lakosságának csaknem 60 százaléka Jáván él, ez a sziget adja az ország GDP-jének több mint felét. Kalimantánon, Borneó szigetének Indonéziához tartozó részén Indonézia lakosságának csupán 5,8 százaléka él, és innen a GDP 8,2 százaléka származik.

Jakarta emellett földrengés- és árvízveszélyes területen fekszik - a város 40 százaléka tengerszint alatt helyezkedik el - és a felszín alatti vizek korábbi ellenőrizetlen kitermelése miatt a metropolisz folyamatosan süllyed.

A törvényjavaslat megvitatását a koronavírus-járvány miatt többször elhalasztották, jelenlegi formájában pedig az áthelyezés végső dátuma 2024.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×