eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
BUCHAREST, ROMANIA - NOVEMBER 08: Medical staff attend to COVID-19 patients inside the mobile ICU of the Institute of Pneumophysiology Marius Nasta, on November 8, 2021 in Bucharest, Romania. With Covid-19 cases starting to decrease, Romania is still seeing high rates of infection and deaths, having over 1,800 patients in ICU across the country. More than 50,000 people have died so far due to Covid-19 since the start of the pandemic in the country of almost 20 million.(Photo by Andreea Campeanu/Getty Images)
Nyitókép: Andreea Campeanu/Getty Images

Koronavírus - Romániában csaknem duplájára emelkedett a fertőzések száma a héten

Romániában csaknem kétszer annyi új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak ezen a héten, mint az előzőn, a járvány gyorsulásának üteme azonban felére csökkent az egy héttel korábbihoz képest.

A stratégiai kommunikációs törzs vasárnapi jelentése szerint az utóbbi 24 órában (a hétköznap szokásosnál jóval kevesebb teszt kiértékelése alapján) 7595-tel emelkedett a hivatalosan bejegyzett fertőzöttek száma, amely azt jelenti, hogy ezen a héten 58 891 új fertőzést jegyeztek fel. Ez kevesebb mint kétszerese a január első hetében feljegyzett 33 237 esetnek, amikor egy hét alatt (a szilveszter hetében diagnosztizált 8555-höz képest) csaknem négyszeresére nőtt az esetszám.

A vasárnap záruló héten a napi fertőződések száma megközelítette, majd át is lépte a tízezres küszöböt. Legutóbb két hónapja, november elején, a delta vírusvariáns okozta negyedik hullám tetőzését követően volt ötszámjegyű a napi fertőzések száma. Akkor csaknem ötszáz fertőzött halt meg naponta, Románia pedig külföldi segítségre szorult, mert az ország Covid-kórházaiban rendelkezésre álló, 1900 intenzív terápiás ágy nem volt elegendő a súlyos betegek ellátására.

A mostani ötödik hullámban, amelyben az omikron mutáció vált meghatározóvá, egyelőre nem emelkedett számottevően az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás: vasárnap 3647 koronavírusos beteget kezeltek a romániai kórházakban, 42 százalékkal többet, mint egy héttel korábban. Az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma egy hét alatt 16 százalékkal (408-ról) 474-re emelkedett.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint jelenleg a koronavírusos betegek kezelésére rendelkezésre álló kórházi kapacitás mintegy 16 százaléka foglalt. Erre alapozva a hatóságok úgy döntöttek, hogy ott sem kell bezárni az iskolákat, ahol alacsony a tanári kar átoltottsága. Romániában mindenütt visszatértek a jelenléti oktatásra, ezentúl csak azokban a megyékben kell online folytatni a tanévet, ahol a Covid-kórházak leterheltsége 75 százalék fölé emelkedik.

Rafila egy televíziós interjúban úgy vélekedett: nem tartja már sürgősnek törvényt hozni a Covid-igazolványok - kormánypártokat megosztó - munkahelyi megköveteléséről, mivel a jogszabály hatályba léptetésére több hétre lenne szükség, addig pedig Románia remélhetőleg túljut az ötödik hullám tetőzésén.

Az egészségügyi miniszter megjegyezte: a vakcina az omikron esetében nem nyújt akkora védelmet magával a fertőzéssel szemben, mint az előző vírusvariánsok esetében. Ugyanakkor leszögezte: továbbra is erősen ajánlott a vakcina felvétele, hiszen a súlyos megbetegedés és elhalálozás sokkal magasabb arányban fordul elő a beoltatlanoknál. A hivatalos adatok szerint az intenzív terápián ápolt koronavírusos betegek 10 százaléka rendelkezik oltási igazolással.

A hivatalos statisztika szerint a 19,3 milliós Romániában eddig valamivel több mint 8 millió ember, a beoltható - 12 év feletti lakosság - 47,16 százaléka kapta meg a koronavírus elleni oltás legalább első adagját.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×