eur:
392.93
usd:
366.23
bux:
66814.5
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels.com

Új fordulat a romániai medvék kilövése ügyében

Klaus Iohannis elnök nem írta alá a veszélyes medvék eltávolítását lehetővé tevő törvényt.

Klaus Iohannis román államelnök visszaküldte a parlamentnek felülvizsgálatra a veszélyes medvék eltávolítását lehetővé tevő törvényt amiatt, hogy a jogszabály nem rendelkezik világosan a településeken kívüli medvék kilövéséről, és visszaélésekre adhat lehetőséget.

A jogszabályt december közepén fogadta el a bukaresti törvényhozói testület. Akkor a jogszabályt 232 képviselő támogatta, 30-an ellene szavaztak 23 tartózkodás mellett. A törvény lényegében a tavaly júliusban a román kormány által elfogadott, a veszélyes medvék eltávolítására vonatkozó sürgősségi kormányrendelet szövegét tartalmazza. A román törvényalkotási szabályok szerint ugyanis a kormány sürgősségi rendeleteket fogadhat el, amelyek azonnal hatályba lépnek, de ezek később a parlament asztalára kerülnek. A kormányrendelet csak a településeken belüli veszélyes medvék eltávolításáról rendelkezett, ezért a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a decemberben elfogadott törvényhez beterjesztett módosító indítványa szerint ezt a lehetőséget kiterjesztették a településeken kívüli területekre is.

Az elnök úgy véli, hogy a jogszabály egyes előírásai nem elég világosak és alkalmazási problémákat vetnek fel. Az elnök szerint a parlament feladata méltányos egyensúlyt találni az emberi élet biztonsága és a védett állatnak számító barnamedvék védelme között. Az elnök szerint a beavatkozások területének kiszélesítése vagyis a medvék településeken kívüli eltávolítása azt követelte volna meg, hogy a törvényalkotók pontosabban leszögezzék az eljárást, objektív kritériumokat rögzítsenek és a különböző illetékes hatóságoknak világosabb ellenőrzési feladatokat állapítsanak meg.

Romániában 2016 óta tilos a medvevadászat, azóta elszaporodtak a medvetámadások. A jogszabály szerint csakis azokat az állatokat lehet eltávolítani - akár kilőni, ha ez indokolt -, amelyek jelenlétét a lakosság jelenti a 112-es segélyhívó számon. A szakemberek a veszély függvényében dönthetnek a nagyvad elhajtásáról, az altatásáról és áthelyezéséről, illetve a kilövéséről.

Európában Románia rendelkezik a legnagyobb barnamedve-populációval.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×