INFORÁDIÓ
2023. március 29. szerda
Auguszta

antony blinken

oroszország

egyesült államok

genf

ukrajna

A 2021. január 26-án közreadott képen Antony Blinken, Joe Biden amerikai elnök kormányának külügyminiszter-jelöltje beszél az új kabinet kulcsfontosságú tagjainak bemutatásán a Delaware állambeli Wilmingtonban 2020. november 24-én. Az amerikai törvényhozás felsőháza 2021. január 26-án jóváhagyta Antony Blinken külügyminiszteri kinevezését. A száztagú szenátusban 78-an támogatták, míg 22-en ellenezték Joe Biden jelöltjének kinevezését.

Az amerikai külügyminiszter nem vár áttörést

Infostart / MTI

Azt reméli, hogy megelőzhető egy újabb Ukrajna elleni orosz inváziót.

Nem vár áttörést az amerikai külügyminiszter az amerikai-orosz biztonsági tárgyalásoktól, de reméli, hogy sikerül valamilyen közös alapra jutni az ukrajnai válság kapcsán.

"Nem hiszem, hogy bármilyen áttörés lesz a jövő héten. Felkínáljuk tárgyalásra a kérdéseket. Az oroszok is ezt teszik, és meglátjuk, hogy lesz-e alap az előrejutáshoz" - mondta a CNN-nek Antony Blinken.

Blinken szerint minden előrehaladás a két félnek a tárgyaláson tett lépéseitől függ majd, amelytől Washington azt reméli, hogy megelőzhet egy újabb Ukrajna elleni orosz inváziót.

Minden, a kérdések megoldásához az Egyesült Államok, a NATO és Európa által meghozandó szükséges lépésnek kölcsönösnek kell lennie, és a Nyugat nem fog beleegyezni egyoldalú engedményekbe.

Blinken egyben konfrontáció veszélyére figyelmeztette Moszkvát.

"Megvan a párbeszéd és a diplomácia útja, hogy megoldjunk bizonyos nézeteltéréséket és elkerüljük a konfrontációt" - szögezte le.

"A másik út a konfrontációé és az Oroszország számára kiterjedt következményeké, ha ismét megtámadja Ukrajnát. Látni fogjuk, Putyin elnök melyik utat választja" - mondta Blinken.

Oroszország vasárnap közölte, hogy az ukrán válságról tartandó jövő heti tárgyalásokon amerikai nyomásra nem tesz egyetlen engedményt sem.

Blinken hangsúlyozta, hogy nehéz, ha nem lehetetlen lesz az előrehaladás a moszkvai fegyveres erők nagyszabású felvonultatása közepette az ukrajnai határ mentén.

"Nagyon nehéz most eredményre számítani a jelenlegi eszkaláció közepette, amikor Oroszország a határán csoportosított százezer katonával fegyvert szegez Ukrajna halántékának" - mondta az amerikai külügyminiszter az ABC televízió Ez a hét című műsorában.

Az Egyesült Államok és Oroszország képviselői vasárnap este ülnek tárgyalóasztalhoz Genfben, hogy megvitassák az ukrajnai válságot. Oroszország egyebek mellett azt követeli, hogy a NATO ne vegye fel tagjai közé Ukrajnát, és vonja ki az amerikai katonákat az észak-atlanti szövetség keleti határán fekvő országokból. A két követelés egyike sem szerepel a tárgyalások napirendjén - jelentette ki vasárnap Blinken.

Blinken az ABC-nek nyilatkozva a kazahsztáni tüntetések kapcsán leszögezte: Washington magyarázatot vár a kazah vezetőktől azzal kapcsolatban, miért volt szükségük az Oroszország vezette biztonsági erők behívására a hazai zavargások beszüntetésére, és bírálta a kormány által kiadott tűzparancsot.

Nyitókép: MTI/AP/Carolyn Kaster
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018