eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A 2021. január 26-án közreadott képen Antony Blinken, Joe Biden amerikai elnök kormányának külügyminiszter-jelöltje beszél az új kabinet kulcsfontosságú tagjainak bemutatásán a Delaware állambeli Wilmingtonban 2020. november 24-én. Az amerikai törvényhozás felsőháza 2021. január 26-án jóváhagyta Antony Blinken külügyminiszteri kinevezését. A száztagú szenátusban 78-an támogatták, míg 22-en ellenezték Joe Biden jelöltjének kinevezését.
Nyitókép: MTI/AP/Carolyn Kaster

Az amerikai külügyminiszter nem vár áttörést

Azt reméli, hogy megelőzhető egy újabb Ukrajna elleni orosz inváziót.

Nem vár áttörést az amerikai külügyminiszter az amerikai-orosz biztonsági tárgyalásoktól, de reméli, hogy sikerül valamilyen közös alapra jutni az ukrajnai válság kapcsán.

"Nem hiszem, hogy bármilyen áttörés lesz a jövő héten. Felkínáljuk tárgyalásra a kérdéseket. Az oroszok is ezt teszik, és meglátjuk, hogy lesz-e alap az előrejutáshoz" - mondta a CNN-nek Antony Blinken.

Blinken szerint minden előrehaladás a két félnek a tárgyaláson tett lépéseitől függ majd, amelytől Washington azt reméli, hogy megelőzhet egy újabb Ukrajna elleni orosz inváziót.

Minden, a kérdések megoldásához az Egyesült Államok, a NATO és Európa által meghozandó szükséges lépésnek kölcsönösnek kell lennie, és a Nyugat nem fog beleegyezni egyoldalú engedményekbe.

Blinken egyben konfrontáció veszélyére figyelmeztette Moszkvát.

"Megvan a párbeszéd és a diplomácia útja, hogy megoldjunk bizonyos nézeteltéréséket és elkerüljük a konfrontációt" - szögezte le.

"A másik út a konfrontációé és az Oroszország számára kiterjedt következményeké, ha ismét megtámadja Ukrajnát. Látni fogjuk, Putyin elnök melyik utat választja" - mondta Blinken.

Oroszország vasárnap közölte, hogy az ukrán válságról tartandó jövő heti tárgyalásokon amerikai nyomásra nem tesz egyetlen engedményt sem.

Blinken hangsúlyozta, hogy nehéz, ha nem lehetetlen lesz az előrehaladás a moszkvai fegyveres erők nagyszabású felvonultatása közepette az ukrajnai határ mentén.

"Nagyon nehéz most eredményre számítani a jelenlegi eszkaláció közepette, amikor Oroszország a határán csoportosított százezer katonával fegyvert szegez Ukrajna halántékának" - mondta az amerikai külügyminiszter az ABC televízió Ez a hét című műsorában.

Az Egyesült Államok és Oroszország képviselői vasárnap este ülnek tárgyalóasztalhoz Genfben, hogy megvitassák az ukrajnai válságot. Oroszország egyebek mellett azt követeli, hogy a NATO ne vegye fel tagjai közé Ukrajnát, és vonja ki az amerikai katonákat az észak-atlanti szövetség keleti határán fekvő országokból. A két követelés egyike sem szerepel a tárgyalások napirendjén - jelentette ki vasárnap Blinken.

Blinken az ABC-nek nyilatkozva a kazahsztáni tüntetések kapcsán leszögezte: Washington magyarázatot vár a kazah vezetőktől azzal kapcsolatban, miért volt szükségük az Oroszország vezette biztonsági erők behívására a hazai zavargások beszüntetésére, és bírálta a kormány által kiadott tűzparancsot.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×